Vorige

Tesselaar Freesia en PerlaNova winnen derde productcompetitie Floriade

Beeld
Floriade Expo 2022

De enkelbloemige freesia ‘Monaco’ van Tesselaar Freesia won donderdag 19 mei de eerste prijs tijdens de derde productcompetitie op de Floriade. Bij de productgroep tuin- en terrasplanten haalde PerlaNova de eerste plek met de Hydrangea ‘Fusion Raspberry’. Van den Bos Flowerbulbs sleepte de Excellence Award in de wacht met de dubbelbloemige freesia ‘Essence’.

Royal FloraHolland ontving in totaal 77 inzendingen voor de productgroepen freesia en tuin- en terrasplanten. Inzenders kwamen ook uit Israël, België, Duitsland en Japan, maar zij vielen dus niet in de prijzen. Een vakjury met vertegenwoordigers van productie tot afzet beoordeelde alle producten en koos in beide groepen een top 3. Juryvoorzitter Aad van der Knaap en Maurice Wubben, manager van The Green House op de Floriade, reikten de prijzen daarna uit tijdens een bijeenkomst met de inzenders. 

Freesia

De eerste prijs van de productgroep Freesia ging naar Tesselaar Freesia CV uit Heerhugowaard. De enkelbloemige ‘Monaco’ scoorde met 9,75 het hoogste aantal punten. Volgens het juryrapport heeft deze soort ‘prachtige egale lange kammen, zware takken en is het bovendien zeer uniform’.

Freesia enkelbloemig Monaco Tesselaar Freesia CV Heerhugowaard
Tesselaar Freesia CV uit Heerhugowaard won met deze enkelbloemige ‘Monaco’ de gouden plak. De jury was enthousiast over de lange kammen, de zware takken en de uniformiteit.

De inzending dubbelbloemige ‘Essence’ van firma M.C. Zwinkels & Zn. uit Poeldijk was goed voor de tweede plaats. De jury noemt het een helderwitte goed gevulde freesia met mooie zware stelen. De derde prijs was voor ‘Cherise’, de dubbelbloemige freesia, ingezonden door Van den Bos Flowerbulbs uit Honselersdijk.

Tuin- en terrasplanten

PerlaNova uit Zevenhuizen won goud bij de productgroep tuin- en terrasplanten met een score van 9,43. De Hydrangea ‘Fusion Raspberry’ viel het meest in de smaak bij de jury vanwege de ‘mooie, grote bloemschermen in een intensief roze kleur’.

Volgens de jury heeft de hortensia ‘Fusion Raspberry’ van PerlaNova uit Zevenhuizen mooie, grote bloemschermen in een intensief roze kleur. De inzending kreeg daarom de eerste prijs in de productgroep tuin- en terrasplanten.

De zilveren award was voor Heemskerk Vaste planten BV uit Noordwijk en hun Hosta ‘First Blush’. Een uniforme plant met prachtig, zeer apart opvallend blad, zei de jury hierover. Het brons in deze groep ging naar de Lupinus ‘Red Rum’ van Van der Sar Plants uit ’s-Gravenzande. De jury: Mooie volle plant met uniform blad en mooie bloeiwijzen, zuiver blad en veel extra bloemknoppen.

Excellence Award

Van den Bos Flowerbulbs won niet alleen brons in de categorie Freesia. De veredelaar/bollenhandelaar sleepte ook de Excellence Award binnen. Dit is de prijs voor de meest opvallende inzending van de betreffende competitieronde in Almere en dat was de dubbelbloemige freesia ‘Essence’. Dit product, sinds 2016 voor het eerste in beperkte aantallen op de markt, beantwoordt volgens het juryrapport aan de jarenlange vraag vanuit de handel naar een witte, dubbele freesia: ‘Een topper van een bloem met helderwitte, goedgevulde bloeiwijzen en zware stelen.’ In goed overleg met firma M.C. Zwinkels & Zn. uit Poeldijk, die de bloemen kweekte en instuurde, kreeg veredelaar van de cultivar de Excellence Award uitgereikt.

Freesia ’Essence’ won de Excellence Award bij de derde productkeuring op de Floriade.
In de productgroep tuin- en terrasplanten was deze inzending AgapanthusAmourette Superb’ genomineerd voor de Excellence Award. De rijke bloei viel de jury op.

Royal FloraHolland houdt elke twee weken productcompetities op de Floriade. Op 1 juni is de volgende editie. Dan zijn paeonia, alstroemeria, calla en groene kamerplanten aan de beurt. Bekijk hier wanneer de overige productcompetities aan de beurt zijn.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster