De Stichting Milieukeur (SMK) komt binnenkort met de manier waarop bedrijven meer geld kunnen vragen voor de producten als het bedrijf On the way tot Planet Proof-gecertificeerd is. SMK heeft het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) uit laten zoeken welke meerprijs reëel is voor aardappels, groenten en fruit en wil het model gebruiken voor de andere producten. De prikkel is noodzaak volgens SMK.
Dat staat in het jaarverslag van SMK, dat donderdag 25 april uitkwam. Volgens de stichting is het noodzakelijk dat het keurmerk de kweker meer geld oplevert, omdat de motivatie anders ontbreekt. Supermarkten zouden volgens SMK bereid zijn meer te betalen voor de gecertificeerde producten, omdat de leveranciers aan bovenwettelijke eisen voldoen. Nu is 8 procent van de Nederlandse sierteelt onder glas gecertificeerd, 11 procent van de boomteelt en 1 procent van de bollenteelt. In Nederland daalde het aantal keurmerkhouders in de sierteelt.
Duurzame bloemist
SMK werkt aan belangstelling in het buitenland voor het programma Barometer Duurzame Bloemist. Na een volgens het jaarverslag ’enthousiaste ontvangst’ van het daarop gebaseerde label ‘Sustainable Florist’ en ‘Nachhaltiger Florist’ blijft het aantal aanmeldingen uit het buitenland nog zeer beperkt. De stichting moet naar eigen zeggen meer moeite doen om het programma internationaal onder de aandacht te brengen. In Nederland is wel sprake van een groei met 2 procent. Die groei is vooral te danken aan Fleurop, meldt SMK. Er zijn inmiddels 460 ’duurzame bloemisten’.
Groen Label Kas
Bij de programma’s Groen Label Kas (GLK) is sprake van een terugval in deelname, blijkt uit het jaarverslag. Dat komt volgens SMK door de daling in investeringen in kassen, veroorzaakt door
economische ontwikkelingen, striktere vergunningverlening en de aanscherping van eisen in eerdere jaren. Het aantal deelnemers aan het programma Maatlat Schoon Erf is dermate teruggelopen dat
SMK besloot de stekker uit het programma te trekken. De oorzaak is een te kleine fiscale prikkel, denkt de stichting. Deelname aan de Barometer Duurzaam Terreinbeheer loopt ook verder terug en dit jaar gaat de stichting kijken wat met de barometer moet gebeuren.
Het financiële resultaat van de stichting is met een resultaat van 239.403 euro positief, maar SMK schrijft dat het vooral is gelukt door te besparen op kosten. Afgelopen jaar is geld gestoken in een regeling voor een duurzaamheidsvergoeding en een digitaal instrument om de prestaties van keurmerkhouders te meten. Dat ging ten koste van investeringen in de programma’s On the way to PlanetProof Plantaardig en Chain of Custody. Die investeringen gaan in de ijskast, omdat het ’ontbreekt aan voldoende zekerheid’ om hier geld mee te verdienen of kosten te besparen.
Klacht
Er loopt een klacht tegen SMK, vanwege de claim dat On the way tot Planet Proof beter voor de natuur is. De klacht is door de Reclame Code Commissie gegrond verklaard, omdat SMK onvoldoende kon onderbouwen in hoeverre producten onder het keurmerk ‘beter zijn voor de natuur’. De stichting is gewapend met een rapport waarin wordt aangetoond dat gecertificeerde producten wel beter zijn vergeleken bij vergelijkbare producten uit het supermarktschap in hoger beroep gegaan. De zaak loopt nog.