Vorige

Aantal bezoekers Floriade Expo 2022 blijft steken op 685.189 

Beeld
Floriade Expo 2022

Niet de beoogde 1,2 miljoen bij de start maar ruim 685.000 bezoekers verwelkomde de Floriade Expo 2022 in Almere. Een zeer teleurstellend aantal met name omdat het brede publiek het liet afweten door (naweeën) van corona, de hoge inflatie en inmiddels andere interesses dan ingeschat, aldus de organisatie. 

Op de afsluitende ceremonie op 9 oktober echter, zoals te verwachten, voornamelijk positieve geluiden. Dat bezoekers die wel kwamen, in totaal 685.189, gaven de wereldtuinbouwtentoonstelling als waardering een 8. Naast uiteraard veel Nederlanders (78%) verwelkomde de expo vooral Duitsers en Amerikanen; met name veel jongeren en ouderen.

De officiële afsluiting van Floriade Expo 2022 eindigde met het ontsteken van een lichtkunstwerk aan het Weerwater.  

Het belangrijkste doel van de Floriade is wel gerealiseerd, meent directeur Hans Bakker namelijk het vergroten van het bewustzijn over het belang van een gezonde leef- en werkomgeving in steden voor de toekomst. „Deze Floriade heeft laten zien dat wonen in een milieuvriendelijke en groene stad goed wonen is en de manier om te leven.”

Betreurend verlies

Hoewel volgens Bakker de Floriade alles bij elkaar een prachtig evenement was, moet worden geconcludeerd dat de expo financieel niet succesvol is geweest. „Het negatieve eindresultaat betekent een zeer pijnlijk financieel tekort voor de gemeente Almere en dat is zeer te betreuren.” Het totale verlies voor de gemeente is vooralsnog opgelopen tot bijna € 98,6 miljoen werd deze week in de gemeenteraad bekend gemaakt.

Burgemeester Ank Bijleveld stelde dat de Floriade haar gemeente te veel heeft gekost. En hoopt nog steeds dat de Rijksoverheid een deel van het verlies voor zijn rekening neemt. Als dat niet gebeurt dan kan het volgens Bijleveld wel eens de laatste Floriade zijn geweest. Toch is de burgemeester trots op haar stad: „Samen is het ons gelukt. Opgeven was geen optie en daar kunnen we trots op zijn.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster