Vorige

Boetes illegale arbeid niet afschrikwekkend genoeg

De Arbeidsinspectie vindt dat de boetes op illegale arbeid verhoogd moeten worden van maximaal 8.000 euro naar 15.000 euro. De boete houdt geen gelijke tred meer met de ontwikkeling van de welvaart en inflatie. Daarmee is ook het afschrikwekkende effect voor werkgevers uitgehold, zo stelt de Arbeidsinspectie.

Dit heeft de Arbeidsinspectie gesignaleerd nadat ze het financieel gewin van illegale arbeid door werkgevers onder de loep nam. Het betreft overtredingen van werkgevers van de Wet Arbeid Vreemdelingen (Wav). Zij hebben dan iemand van buiten de EU zonder werkvergunning aan het werk.

De inspectie nam de financiële drijfveren van werkgevers die de Wet Arbeid Vreemdelingen overtreden, onder de loep. Het doel hiervan is om na te gaan of de opgelegde boetes nog in verhouding staan tot de verdiensten door de wet te overtreden.

Sinds 2005 ligt de boete van een overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen op 8000 euro per overtreding en dat is het nu nog steeds. Uit het onderzoek blijkt dat in de meeste van de 24 onderzochte zaken, het voordeel voor de werkgevers zo groot is, dat het betalen van een boete voor een geconstateerde overtreding minder kosten met zich meebrengt dan het normaal uitbetalen van het cao loon en de bijkomende werkgeverslasten. De kostenreductie die met de overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen wordt behaald, was gemiddeld gemiddeld 60%.

De Inspectie heeft berekend wat de gemiddelde ‘terugverdientijd’ van een boete voor een werkgever is. In bijna 90 procent van de gevallen is dat minder dan 1 jaar. Bij 7 van de 24 onderzochte situaties is de ‘terugverdientijd’ zelfs 3 maanden of minder. In één geval is de ‘terugverdientijd’ meer dan 4 jaar.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster