Vorige

Groei export bloemen en planten zet door in april

Tekst
Beeld
Shutterstock

De Nederlandse export van bloemen en planten toonde in april een forse groei in waarde van 10% naar €684 miljoen. April kende wel twee handelsdagen meer dan vorig jaar. Dit maakt VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Handelaren kijken tevreden terug op de exportvraag in aanloop naar de Moederdag. De roos blijft het meest populair om te geven. „Deze impuls kunnen handelaren goed gebruiken, aangezien de exportwaarde van bloemen en planten tot vorig jaar zeven kwartalen op rij kromp”, stelt Matthijs Mesken, directeur van VGB.

De Engelse Moederdag viel dit jaar vroeg, op 10 maart. „De verkoop voor zowel bloemen als planten voor de retail deed het met name goed”, stelt een handelaar. Op zondag 5 mei werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije. De Moederdagen vallen in de meeste afzetlanden, waaronder de belangrijkste landen – Duitsland, België, Italië en de Verenigde Staten – op de tweede zondag in mei. Op zondag 26 mei wordt de Poolse, Zweedse en Franse Moederdag gevierd.

Frankrijk in de min

„Met name voor Frankrijk hopen we op een impuls in de verkopen. De markt krimpt namelijk jaar op jaar fors. Reden is dat Frankrijk zelf meer bloemen importeert uit Afrika en Zuid-Amerika, maar ook meer planten uit bijvoorbeeld Spanje en Italië. Ook weten we dat de Franse consument houdt van lokale producten”, aldus Matthijs Mesken.

Een ander punt van zorg was de beschikbaarheid van bloemen uit Kenia en Ethiopië. Vanwege de slechte weersomstandigheden daar was het volume lager met als gevolg hogere inkoopprijzen. Ook waren de inkoopprijzen vrijdag voor Moederdag hoog doordat op Hemelvaartsdag geen bloemen werden geveild.

De verwachte -enorme- omzetstijging voor planten naar het Verenigd Koninkrijk over de maand april bleef uit. Er was geen sprake van een hamster-effect; ook al kondigden de Britse autoriteiten aan om vanaf 30 april alle planten en vijf bloemensoorten bij aankomst in de havens fytosanitair te inspecteren.

Inspecties Britse grens

„Als brancheorganisatie is VGB de afgelopen maanden zeer actief geweest om de handel hierover te informeren en aan te sporen zich voor te bereiden op de aangekondigde inspecties aan de grens van het VK. En bij de Britse autoriteiten heeft de VGB er flink op aangedrongen de inspecties nog eens goed te overwegen, aldus Mesken.

VGB was -en is- van mening dat de capaciteit om deze inspecties uit te kunnen voeren volstrekt onvoldoende is. Ook de digitale systemen zijn pas twee weken operationeel en werken nog niet naar behoren. Jaarlijks gaat voor bijna €1 miljard aan bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk; een export omzetaandeel van 15% op het totaal. Mesken: „We zijn daarom opgelucht dat de Britse autoriteiten voorlopig mondjesmaat inspecteren om opstoppingen bij de grens te voorkomen. We blijven dit nauwlettend in de gaten houden.” Lees hier meer over de inspecties aan de Britse grens.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster