Vorige

Minder normoverschrijdingen Rijnland in 2023

Beeld
Arie Dwarswaard

In het agrarisch gebied van het Hoogheemraadschap Rijnland werden in 2023 in totaal minder normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen waargenomen dan in 2022. Met name in de bloembollen- en boomteelt was dit het geval; in de glastuinbouw werden wel meer normoverschrijdingen geconstateerd dan het jaar ervoor.

Lagere concentraties en minder overschrijdingen zijn belangrijk voor de verbetering van de waterkwaliteit. De komende jaren is een verdere afname naar nul normoverschrijdingen nodig om te voldoen aan de waterkwaliteitsdoelen die landelijk zijn gesteld in de Toekomstvisie duurzame gewasbescherming.

Onkruidbestrijding

Pendimethalin (Stomp en Wing P) zorgde in 2023, net zoals in de voorgaande jaren, het vaakst voor een normoverschrijding. Hierbij waren de concentraties regelmatig boven de MAC-norm. Concentraties boven de MAC hebben direct een negatief effect op het waterleven. Deze stof komt voornamelijk in het water tijdens het spuiten en door afspoeling na hevige regenval na het spuiten. Deze afspoeling kan zelfs enige weken na toepassing nog normoverschrijdingen veroorzaken. Om normoverschrijdingen tegen te gaan wordt momenteel een pilot uitgevoerd in samenwerking met enkele bollentelers uit de Hogeveensepolder en Delphy. Hierbij wordt onderzocht hoe de normoverschrijdingen tegengegaan kunnen worden.

Ook stoffen die worden gebruikt in de bolontsmetting, zijn boven normen gemeten. Het gaat om de toegelaten middelen pyraclostrobin (Securo en Signum) en azoxystrobin (Amistar). Mogelijk ontstaan er emissies tijdens het bolontsmetten of door uit/afspoeling van de bol. Deze normoverschrijdingen zijn waargenomen in het najaar. Ook carbendazim was nog normoverschrijdend aanwezig. Dit is een afbraakproduct van thiofanaat-methyl, dat geen toelating meer heeft. Deze normoverschrijdingen komen waarschijnlijk door nalevering uit de bodem en de verwachting is dat deze in de loop van de tijd verdwijnen.

Zorg om 2024

In de eerste drie maanden van 2024 zijn er echter al net zoveel normoverschrijdingen gemeten als in heel 2023. Dat betekent dat bij de toepassing van middelen te hoge concentraties in de sloten terechtkomen. Het is belangrijk dat het aantal normoverschrijdingen daalt in verband met de waterkwaliteit maar ook om te voorkomen dat middelen verboden worden en daarmee voor het behoud van een effectief middelenpakket voor agrariërs. Agrariërs die willen investeringen in hun onderneming, kunnen advies inwinnen via het Landbouwportaal Rijnland.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster