Vorige

Het roer om? Praten helpt

Beeld
Shutterstock

Bedrijfsopvolging is niet altijd vanzelfsprekend en dat een opvolger het bedrijf op dezelfde manier voortzet evenmin. Dat kan voor spanningen zorgen binnen het bedrijf en het gezin. Erover praten helpt, weten de vrijwilligers van Zorg om Boer en Tuinder.

Een boerenzoon had na zijn economische opleiding geen belangstelling om het kleine bedrijf van zijn ouders over te nemen. Hij ging reizen door de wereld. In een Aziatisch land zag hij schrijnende armoede en gebrek aan voedsel. Het beschikbare voedsel had een lage kwaliteit, terwijl het land voedsel exporteerde. Hij stelde zich de vraag: waar komt dit voedsel vandaan en hoe wordt het geproduceerd? 

Rekenen en afwegen

Terug in Nederland ging hij praten met zijn ouders, zijn broer en zus. Als econoom ging hij natuurlijk ook rekenen en afwegen. Hij besloot het melkveebedrijf van zijn ouders, met instemming van broer en zus, over te nemen en er een geheel nieuwe invulling aan te geven. Hij ging op biologische wijze voedsel telen en verkopen. Dat gaat niet vanzelf, dat moet je in de vingers krijgen. Nu, enkele jaren later, gaat het goed met zijn bedrijf, hij maakt veel uren en heeft het als ondernemer naar zijn zin. Ook heeft hij een groeiende klantenkring aan wie hij zijn producten verkoopt en het verhaal over de teelt vertelt. 

Altijd anders

Wat moet je als bollenteler met zo’n verhaal? Het eerste is dat je het als ouders niet altijd weet of kunt weten of er opvolging komt, soms gebeurt het tegen alle verwachtingen in toch. Het tweede aspect is dat er veel met elkaar gesproken moet worden om de mogelijkheden helder te krijgen en ieder tot zijn of haar recht te laten komen. Het derde aspect is dat de jeugd ruimte nodig heeft om het op haar manier te doen, ook als dat ingrijpend anders is dan de ouders het gedaan hebben. Het laatste aspect is dat elke generatie op haar eigen manier probeert de tijd te verstaan en de kansen die zich daarin voordoen wil benutten. Bedenk: het kan altijd anders en dat geldt voor elke sector!

Praten helpt

Erover praten helpt! De vrijwilligers van Stichting Zorg Om Boer en Tuinder, in de meeste gevallen (voormalig) boer, tuinder of kweker, zijn beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Zij zijn onafhankelijk en brengen geen kosten in rekening. Een gesprek stelt je in staat de regie over je bedrijf of de bedrijfsoverdracht in handen te nemen of samenwerking vanuit een andere invalshoek te bekijken. Een luisterend oor, omdat erover praten echt helpt. Meer weten? Neem contact op met de regiocoördinator in de eigen omgeving. Kijk daarvoor op www.zorgomboerentuinder.nl.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster