Vorige

Ronico bouwt energieneutrale tulpenkas 

Beeld
Ronico

Het tulpenbedrijf Ronico heeft de eerste paal geslagen voor de bouw van een innovatieve, energieneutrale kas van 3,5 hectare aan de Middenweg in Venhuizen. Dit project is een mijlpaal voor het familiebedrijf, waarin zij tulpen efficiënter en duurzamer dan ooit kunnen telen. 

 

De nieuwe kas van Ronico vervangt twee bestaande kassen van het bedrijf, een voormalige rozenkas uit 1978 en de naastgelegen kas uit 2000. De nieuwbouw is met 3,5 ha iets groter in oppervlakte dan de kassen die gesloopt gaan worden op de locatie aan de Middenweg. Hij is tevens verdeeld over vijf afdelingen en bijna volledig uitgerust met twee teeltlagen. Ronico kiest ervoor om de tulpen in de laatste teeltfase niet bovenin, zoals de meeste broeiers doen, maar onderin te laten afrijpen. Dat, in combinatie met dimbare ledverlichting, moet zorgen voor een rustiger en beter beheersbaar verloop van de afrijping.

Energieneutraal

In de hele kas komt een geavanceerd containersysteem, met aan de voorkant in de verwerkingsruimte per afdeling twee Furora-bosmachines, dus 10 in totaal. Het opprikken van de bollen voor de broeierij in de nieuwe kas gebeurt voorlopig nog op een nabijgelegen locatie van Ronico. Daar zijn ook de benodigde bewaarcellen. De nieuwe kas wordt volledig energieneutraal door het hergebruik van water en op termijn de toepassing van een WKO-systeem als alternatieve energiebron. 

Drie locaties voor 150 miljoen tulpen

De bouw van de nieuwe kas past bij Ronico’s strategie om hun positie als ‘s werelds grootste tulpenproducent te versterken. Op dit moment telen ze op 300 ha. tulpen bollen en broeien ze jaarlijks zo’n 150 miljoen stelen. Naast het nieuwe bedrijf heeft Ronica nog twee locaties. Een daarvan heeft 2 ha kas voor de broeierij en een verwerkingsruimte waar ook 15 plantrobots zijn opgesteld. Op de andere locatie worden alle bloemen en het grootste deel van de bollen verwerkt en bewaard. Ronico heeft de ambitie om elk seizoen efficiënter, duurzamer en klantgerichter te werken dan het jaar ervoor. Naar verwachting is de nieuwe kas op 1 december 2024 operationeel. 

Cor de Wit en Riet de Wit-Fit, de grondleggers van het bedrijf, hadden de eer de eerste paal te slaan. Naast hen de kleinkinderen en daaronder Robèr (links) en Niels de Wit met hun echtgenotes.
Het slaan van de eerste paal werd bijgewoond door alle medewerkers van Ronico
Het oudste kassen – uit 1978 – zijn al gesloopt (links op de foto, met op die kavel net zichtbaar de heimachine). Rechts de kassen die binnenkort gesloopt worden. Die zijn van 2000. Het nieuwbouwproject is mogelijk door de nauwe samenwerking met verschillende lokale bedrijven, zoals Polytechniek, KaRo, Schadenberg, De Wit-Besseling en Bercomex. De kasconstructie wordt gerealiseerd door KG Greenhouses en KG Systems levert het containerssyteem. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster