Vorige

Plaagdierbestrijding: wel of niet certificeren?

Beeld
Suzanne Meeuwissen

Sinds vorig jaar zijn de regels rondom knaagdierbeheersing veranderd. Bestrijdingsmiddelen voor knaagdieren mogen pas als laatste redmiddel worden ingezet door vakbekwame plaagdiermanagers, als het bedrijf in kwestie óók gecertificeerd is.

Na een plaagdierbestrijdingscursus en bijbehorende toetsing heeft Bastiaan Breed, een van de keurmeesters van JUB Holland in Noordwijkerhout, recentelijk zijn vakbekwaamheidsbewijs ontvangen. Hij is nu gecertificeerd plaagdiermanager. Dat betekent dat hij rodenticiden mag inzetten als er sprake is van een muizen- of rattenplaag op het bedrijf. Ten minste… als het bedrijf is opgenomen in het register van Stichting Keurmerk Plaagdiermanagement Bedrijven (KPMB).

Dat is bij de Noordwijkerhoutse bloembollenonderneming niet het geval. Na het voltooien van de cursus besloten Breed en JUB Holland om niet door te gaan met certificering van het bedrijf. Bastiaan Breed: „Na de cursus hebben we een inschatting gemaakt: wordt de tijd en de prijs die je kwijt bent aan het ontvangen en behouden van certificering, gecompenseerd door de vermeden schade? Op basis van die inschatting besloten we dat we de populatie met kooien en vallen voldoende in toom kunnen houden.” De aanpak van Breed is nu hoofdzakelijk gericht op preventie.

Preventie voorop

Jager en ongediertebestrijder Corné van Hage begrijpt dat agrarische bedrijven deze aanpak volgen. Hij somt op: „Om rodenticiden te gebruiken, moet het bedrijf gecertificeerd zijn en opgenomen in het register van Stichting Keurmerk Plaagdier­management Bedrijven (KPMB). De plaagdierbestrijder van het bedrijf moet in het bezit zijn van een IPM-KBA licentie. Als je de rodenticiden zelf bewaart, moet precies worden genoteerd hoeveel er is uitgezet. Daarbij is het ook nog zo dat je bij succes weer een stap terug moet: met vallen en kooien aan de slag, totdat je merkt dat de plaag weer toeneemt. Als de boekhouding niet klopt, beginnen de boetes bij €1500.”

Volgens Van Hage krijgt zowel stad als platteland de komende jaren steeds meer te maken met grote muizen- en rattenplagen. „Je komt er niet meer vanaf, je kan het slechts beperken.” Preventie gaat voorop. Waar moet je rekening mee houden? Je leest het in Greenity 170 (verschijningsdatum 3 mei 2024).

Plaagdierbestrijding in en om het bedrijf: de knelpunten | Greenity 170, 2024

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster