Vorige

Verzet bollensector voor wijken natuur

Beeld
René Faas

De provincie Noord Holland wil dat bollengrond bij Castricum natuur wordt. Na het teeltseizoen van 2025 zouden de daar zittende bollenkwekers en hun bedrijven moeten wijken voor ‘de Poort naar de Duinen’. NH nieuws bericht dat de betreffende grondeigenaren tussen Castricum en de duinen hun land niet zomaar verkopen. Ze willen eerst perspectief zien waar ze dan terecht kunnen.

Voor de aanleg van natuur in de binnenduinrand moeten de provincie, drinkwaterbedrijf PWN en de gemeente hindernissen overwinnen, zo is het nodig dat grondeigenaren hun grond verkopen aan de Provincie Noord-Holland. Het bollengebied (Zanderij-Noord) heeft nu nog een agrarische bestemming, maar het college Castricum stemde in 2021 al in met het ontwerpbestemmingsplan. Dat werd ter inzage gelegd, en er werden 22 zienswijzen ingediend. Na de zomer biedt het college het nieuwe ontwerpbestemmingsplan aan bij de gemeenteraad.

Provincie verwacht medewerking

De provincie laat weten dat procesbegeleiders namens hen in gesprek zijn met de grondeigenaren die in ‘de Poort naar de Duinen’ zitten. De provincie geeft aan dat ze binnen enkele maanden een akkoord verwacht met de meeste grondeigenaren.

‘Ze zitten in je broodtrommel te trappen’

In het artikel in NH nieuws komt melkveehouder en bollenteler Arnold Res, aan het woord. Hij verzet zich tegen het gedwongen vertrek en verkoop en geeft aan niet de enige te zijn. “Ze zitten in je broodtrommel te trappen en het boeit ze helemaal niks.” Hij vindt dat er geen duidelijk toekomstperspectief wordt gegeven en geeft aan dat de provincie voor verplaatsing van de bedrijven weinig ruimte heeft. “We hebben ook veel opvolgers die onze bedrijven willen voortzetten, maar volgens de provincie is het teruggeven van land op een andere locatie heel moeilijk”, zegt Res. “Ze zeggen dat er een kleine opening is, maar daar merken we nog niks van.”

Bedenking bij verplaatsing

Als de telers van de provincie wél nieuwe grond wordt toegewezen, mogelijk in de omgeving van Egmond, is het volgens de bollenkweker de vraag of de bodem geschikt is voor de bedrijfsactiviteiten die hij of een nieuwe generatie wil voort zetten. “We hebben nu een hele goede bodem waar we al 140 jaar op werken. De grond heeft altijd een agrarische bestemming gehad.”

‘Meer bedrijven opgeofferd voor natuur’

Verder denkt Res dat het niet blijft bij dit stuk grond. Hij verwacht dat alle bedrijven langs het duingebied vroeg of laat aan de beurt zijn. Meer bedrijven worden opgeofferd voor de natuur”, voorspelt hij. “In de wandelgangen hoor je al dat ze het hele duingebied leeg willen hebben – van Den Helder tot Noordwijk aan toe. Daar zitten heel veel bedrijven met allemaal personeel. Dit is een drama voor de werkgelegenheid.”

Goede verplaatsingsmogelijkheden

Ard Mooij, beleidsadviseur regio West van LTO Noord, geeft desgevraagd aan Greenity aan dat in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG), ‘Buitengewoon Noord-Holland!’ staat dat de provincie 300 ha extra natuur wil realiseren in de Binnenduinrand. “Wij willen niet dat dit ten koste gaat van bloembollengronden. Voor de bollengrond die verdwijnt, moeten goede verplaatsingsmogelijkheden zijn.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster