Vorige

Hark/Sion en Microflor samen verder als Labeau

Beeld
Labeau

Labeau is de naam van de op één na grootste veredelaar en -vermeerderaar van phalaenopsis ter wereld. Het bedrijf is ontstaan door een fusie tussen het Belgische Microflor en haar Duits/Nederlandse collega Hark/Sion. Naast hoofdgewas phalaenopsis blijft men actief in gloxinia en helleborus.

De samensmelting van Hark/Sion en Microflor is gedreven door een gedeelde visie en complementaire sterke punten. De bedrijven willen samen hun positie als toonaangevende spelers in de mondiale veredelings-, vermeerderings- en jongplantindustrie versterken. Na marktleider Anthura zijn ze nu de op één na grootste veredelaar en -vermeerderaar van phalaenopsis ter wereld. De synergie stelt Hark/Sion en Microflor in staat om gezamenlijk internationale ideeën voor de toekomst te realiseren, krachten te bundelen en elkaar op cruciale gebieden aan te vullen.

„Hark/Sion heeft een lange voorgeschiedenis in labo technieken en is in de export een gevestigde naam, iets waar Microflor nog grote stappen in kon zetten”, geeft Marijke De Vuyst van Microflor desgevraagd aan. „ En andersom staat Microflor verder op het vlak van structuur & teelt en levert het een heel stabiele kwaliteit jongplanten, iets waar Hark/Sion nog in kan groeien. Zowel op vlak van assortiment als klanten vullen we elkaar goed aan waardoor ons aanbod en onze afzet vergroot worden.”

De fusie moet volgens de bedrijven leiden tot wederzijdse groei en professionalisering. De families achter beide bedrijven, de Duitse familie Hark-Borrmann en de Belgische familie Floré, delen, zo meldt het persbericht, niet alleen een lange geschiedenis in de sector maar ook een sterke bedrijfscultuur en toekomstvisie.

Grenzeloze kansen voor medewerkers en klanten 

Voor klanten en medewerkers betekent de fusie een naadloze overgang naar een nog robuuster en dynamischer bedrijf. Medewerkers krijgen door de fusie uitgebreidere mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Labeau wordt geleid door Febe Floré en Anja Hark-Borrmann. De zeven verschillende locaties in de wereld blijven behouden. In eerste fase ligt de focus op het waarborgen van de Microflor-kwaliteit op alle locaties. In Turkije wil men een nieuw lab bouwen om de groeiende vraag naar stek en jongplanten te kunnen invullen. De Vuyst: „Een positieve vooruitgang in stek- en plantkwaliteit zal als eerste opgemerkt worden door de telers. Op de lange termijn verwachten we dankzij kennisdeling ook vooruitgang in veredeling, wat de teelt- en marktpositie verder zal versterken.”

Nieuwe showroom

Het bezoekadres wordt De Lier, Nederland – de voormalige productielocatie van Sion – waar in de nabije toekomst een nieuwe showroom wordt geopend. De showroom van Microflor in Lochristi, België, zal op termijn verdwijnen. De productielocatie van Microflor in Lochristi blijft behouden voor phalaenopsis, helleborus en gloxinia. 

Binnen Labeau zullen helleborus en gloxinia belangrijke pijlers zijn naast hoofdgewas phalaenopsis, waarbij vooral helleborus internationaal sterkere toekomstperspectieven krijgt dankzij deze fusie. Helleborus wint sterk aan populariteit bij de telers, merkt het bedrijf, mede dankzij de energiezuinige teelt.

Labeau, next generation breeders staat er binnenkort op de gevel bij Sion in De Lier. De komende maanden zullen alle communicatie-uitingen van het nieuwe bedrijf worden getransformeerd naar de nieuwe naam en huisstijl.

 

Over Microflor en Hark/Sion 

Al ruim 30 jaar veredelt, vermeerdert en acclimatiseert Microflor phalaenopsis (hoofgewas), gloxinia en helleborus. Het hoofdkantoor van Microflor bevindt zich in België, met een extra laboratorium in Slowakije. In totaal zijn er 300 mensen werkzaam. 

Hark/Sion is in 2020 en 2021 ontstaan uit een samenvoeging van het Duitse Hark Orchideen en het Nederlandse Sion Young Plants. Sinds 2022 is Hark 100% eigenaar. In 1904 begon Hark Orchideen met het vermeerderen van planten en is het bedrijf de grondlegger van de in-vitroproductie in orchideeën. Sion Young Plants is sinds 35 jaar actief in de opkweek en verdeling van Phalaenopsis. Hark/Sion heeft verschillende locaties wereldwijd en telt 700 medewerkers. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster