Vorige

Bonden niet tevreden over openingsbod cao Royal FloraHolland

Beeld
FNV

De directie van Royal FloraHolland heeft de vakbonden FNV en CNV op 26 maart jl. een openingsbod gedaan voor een nieuwe cao voor de werknemers van de veiling. De bonden hebben bedenkingen bij het loonbod in relatie tot de looptijd.

Royal FloraHolland (RFH) stelt de bonden voor om een structurele loonsverhoging van 3 % per april 2024 en april 2025 door te voeren. De bonden lieten eerder al weten aan te sturen op een loonsverhoging van 7% per 1 april 2024 inclusief APC (automatische prijscompensatie). Ze hebben daarom bedenkingen bij het bod van RFH.

De bonden dringen aan op een reële compensatie voor inflatie en koopkrachtverlies. „Er is vooruitgang, maar de veiling moet realistisch naar de loonkwestie kijken, mede door de huidige tekorten op de arbeidsmarkt”, aldus FNV. Volgens de veiling is er niet heel veel mogelijk omdat de veiling in 2023 een miljoenenverlies leed.

Langspeelplaat

Ceo Steven van Schilfgaarde gaf eerder al aan dat de cao-onderhandelingen een van de spannendste dingen is in 2024. Onderhandelaar van FNV Jeroen Brandenburg zegt de langspeelplaat dat het slecht gaat met de veiling te kennen. Hij wijst erop dat de veiling tegelijkertijd een groot bedrag investeert. „Maar blijkbaar niet in mensen.”

Bonden en veiling hebben ook gesproken over voorstellen die meer zeggenschap over arbeidstijden en een gezonde balans tussen werk en privé beogen. De bonden kaartten problemen met het huidige tijdregistratiesysteem aan. Ze riepen RFH op deze snel op te lossen. RFH stelt voor om een werkgroep op te zetten om de voorstellen verder uit te werken, maar kan nog niet instemmen met een pilot voor een nieuw roostersysteem.

Verder stelt RFH voor om de vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken aan te passen naar het fiscale maximum en staat ze open voor discussie over een koudetoeslag en verhoging van het aanvullende geboorteverlof.

Het cao-voorstel van Royal FloraHolland

Looptijd cao: 24 maanden.

Structurele loonsverhoging van 3 % per april 2024 en april 2025.

Koude toeslag: € 0,18 per uur.

Thuiswerkvergoeding: € 2,35 per dag (fiscaal maximum).

Reiskosten woon-werk: € 0,23.

Reiskosten zakelijk: € 0,29 per km.

Aanvullend geboorte verlof naar 100% van maximaal dagloon.

De vakbonden uitten hun bezorgdheid tegenover de veiling over de traagheid van de onderhandelingen en het te snel afwijzen van bepaalde onderwerpen. Ze benadrukten de behoefte aan meer informatie voordat er besluiten worden genomen. Er is afgesproken om sneller door de voorstellen te gaan. RFH wordt aangemoedigd om met een voorstellenbrief te komen voor toekomstige rondes.

De vierde onderhandelingsronde is op 4 april.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster