Vorige

EXTRA Vakbondsleden stemmen in met cao Royal FloraHolland

Beeld
Shutterstock

Werknemers van Royal FloraHolland krijgen een nieuwe cao. Een meerderheid van de FNV en CNV leden is akkoord gegaan met de laatste voorstellen van de bloemenveiling. Heeft RFH dit jaar onverhoopt een financiële meevaller dan gaan bonden en RFH om tafel om extra afspraken te maken.

De bonden zouden ook nog  afspraken willen maken met de veiling over een koudetoeslag. Dit hangt samen met de omschakeling in de distributie van de bloemen en planten die via de klok verhandeld worden. RFH schakelt over van het traditionele verdelen naar orderpicken. Dit laatste gebeurt veelal in koelcellen.  

„Dit treft de logistiek medewerkers van de veiling. Zij willen een soort van erkenning hebben dat ze in de kou werken. We hebben gekeken naar andere logistieke bedrijven. Een bedrijf als bijvoorbeeld Albert Heijn heeft een koudetoeslag. Wij vinden dat voor de medewerkers van Royal FloraHolland ook op zijn plek, zegt CNV-onderhandelaar Souleiman Amallah.

Meeste stemmen gelden

De bonden zijn niet heel enthousiast over het vernieuwde eindbod van RFH. Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen: „De meeste stemmen gelden, dus deze cao is een feit. Wij zijn altijd blij als onze leden gebruikmaken van hun democratisch recht om te stemmen voor hun eigen arbeidsvoorwaarden. Zijn we ook blij met de cao? Wat we hebben afgesproken is voor nu het maximaal haalbare. Dankzij onze acties is het wel beter dan wat er eerst lag. Zo komt er bijvoorbeeld wel een minimumloon van €14,28.”

We zijn nog niet klaar bij

Royal FloraHolland

Brandenburg: „Aan de andere kant vinden we ook dat er nog salaris bij moet en dat mensen hun koopkracht onvoldoende gecompenseerd krijgen. We zijn dus nog niet klaar bij Royal FloraHolland en zullen de komende tijd ons best doen om aanvullende afspraken te maken over onder andere een toeslag voor werken in de kou.”

Amallah wijst erop dat het resultaat iets onder het onderhandelingsdoel van de bonden ligt. „We zijn daarom niet echt tevreden. Maar we hebben in de financiële planning van de veiling gekeken en dan moeten we met beide benen op de grond blijven staan. Dit was het hoogst haalbare.”

Extra afspraken

Mocht het resultaat van Royal FloraHolland dit jaar onverhoopt meevallen dan gaan bonden en veiling om tafel om extra afspraken te maken voor de medewerkers. Volgens Amallah biedt dit de bonden vertrouwen.  

De cao loopt van 1 januari dit jaar tot en met 31 maart 2024. De medewerkers krijgen een loonsverhoging van 3% per 1 januari en 0,5% per 1 mei, verder structureel €100 bruto per maand erbij. Ook gaat de reiskostenvergoeding van €0,19 naar €0,21.

Steven van Schilfgaarde, CEO Royal FloraHolland, is heel blij dat de bonden en de veiling er uiteindelijk toch zijn uitgekomen. Bonden dreigden eerder met acties omdat hun leden het eindbod van RFH verwierpen. Na een terugfluitactie in Aalsmeer kwam de directie van RFH met een nieuw bod voor een cao.

2759 mensen

Van Schilfgaarde: „De wens om samen tot een cao te komen was groot. We willen doen wat we kunnen voor onze eigen medewerkers door hun zekerheid te bieden. Het geluid dat onze medewerkers via de bonden laten klinken, nemen we serieus. Ik ben heel blij dat het is gelukt om tot een cao te komen. Voor de medewerkers met lagere inkomens doen we heel bewust relatief meer. We willen met deze cao waardering voor en erkenning van onze eigen medewerkers uitdrukken. En ook recht doen aan de financiële situatie waar het bedrijf Royal FloraHolland en de sierteeltsector zich in bevinden.” 

Bij Royal FloraHolland werken 2.759 mensen op 4 locaties: Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster