Vorige

EXTRA Bonden geven RFH nog twee dagen de tijd

Beeld
FNV

De vakbonden geven Royal FloraHolland (RFH) tot vrijdag 24 februari 12:00 uur de tijd om met een beter cao-bod te komen. Als de veiling niet ingaat op dit ultimatum is actievoeren onvermijdelijk laten FNV en CNV weten. 

Vanmorgen (woensdag 22 februari) was er al een eerste actie van werknemers van RFH. De bonden hadden de werknemers op RFH Aalsmeer gevraagd om zoveel mogelijk lawaai te maken om de directie van RFH terug te fluiten. Om 7:30 legden werknemers hun werk neer en floten en trommelden maximaal vijf minuten vanaf hun werkplek. 

De bonden maakten vanmorgen ook het ultimatum bekend: vrijdag 24 februari 12:00 uur. Als de veiling voor die tijd niet met een beter bod komt voor een nieuwe cao volgen acties. Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen: „We zijn het ultimatum vanmorgen netjes bij de directie van Royal FloraHolland komen brengen. De boodschap van de medewerkers is helder: spreek nu heel snel wat beters af over onze salarissen, anders leggen wij het werk neer. Dat is geen loos dreigement, de actiebereidheid onder de werknemers is heel groot.”

Stakingen?

Welke acties de bonden gaan voeren is nog niet bekend. Brandenburg sluit een staking niet uit. „Als er genoeg aanknopingspunten zijn in een nieuw bod van Royal FloraHolland komen we weer bij elkaar om te overleggen. Doen ze niets dan bouwen we onze tenten op het RFH terrein op om acties te ondersteunen. Het zouden ludieke acties kunnen zijn, maar het kunnen ook stakingen zijn. Ik hoop dat de directie beseft dat het niet vijf voor twaalf is, maar vijf over twaalf. Ik zit niet op acties te wachten, maar we willen wel een beter bod voor een nieuw cao. De sierteeltsector heeft het lastig heeft, dat begrijp ik, maar de werknemers moeten ook rond kunnen komen.”

De bonden overhandigden tijdens de mededeling van het ultimatum een spijkerbroek aan logistiek manager Ron van ‘t Hoog van RFH. ‘t Hoog treedt als onderhandelaar op namens de veiling. De spijkerbroek is een verwijzing naar een filmpje dat RFH maakte rond de cao onderhandelingen. Daarin stelde de veiling dat ze geen geld heeft om de werknemers een tweede spijkerbroek te laten kopen.

CNV-onderhandelaar Souleiman Amallah. „We zien dat de veiling uitstekend draait, ondanks alle zorgelijke verhalen over kwekers die in de problemen zouden zitten. Daar zien we in de praktijk nauwelijks iets van. Alle doemscenario’s voor de kwekers zijn tot op heden niet uitgekomen. Daarom wordt het hoog tijd dat de directie van Royal FloraHolland eens aan de belangen van de eigen werknemers denkt, in plaats van vooral aan de belangen van de kwekers. Het evenwicht is nu compleet zoek. De veilingwerknemers verdienen een groter deel van de koek, zeker in een tijd waarin ze hun koopkracht zien verdampen.”

Het overleg met de bloemenveiling klapte na negen onderhandelingsrondes. Brandenburg: „Royal FloraHolland blijft halsstarrig vasthouden aan een schamele €100 bruto per maand en per 1 maart nog 3% erbij. Dat willen ze dan afspreken in een cao van vijftien maanden. Daar redden de mensen het dus echt niet mee.”

Koude toeslag

De bonden eisen een loonstijging die meestijgt met de inflatie, een cao per 1 januari 2023 bij een cao-periode van 1 jaar, verhoging van de reiskostenvergoeding tot het nieuwe fiscale maximum en een koude toeslag van 15 euro per week. Bovendien willen CNV en FNV het huidige sociaal plan met de looptijd tot 1 januari 2023 met twee jaar verlengen. 

De werknemers die lid zijn van de bonden – zo’n 30 tot 35% – wezen vorige week in meerderheid het eindbod van RFH af. Daar lees je hier meer over. De bonden gaven toen al aan dat ze met een ultimatum zouden komen. RFH weet nog niet of ze voor vrijdag 12:00 uur met een nieuw bod komt. 

De verdeelhal in Aalsmeer vanmorgen om 7:30.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster