Vorige

EXTRA Bonden bereiden acties voor bij Royal FloraHolland

Beeld
CNV

FNV en CNV stellen Royal FloraHolland deze week een ultimatum. De vakbonden vinden het eindbod van de veiling voor een nieuwe cao veel te mager. Als de veiling geen gehoor geeft aan het ultimatum volgen acties.

Na negen onderhandelingsronden over een nieuwe cao en sociaal plan zijn de bonden en de veiling er niet uit gekomen. Een grote meerderheid van de leden van de FNV en CNV zegt in actie te willen komen voor onder andere meer loon. Zo’n 30 tot 35% van de 2700 werknemers is lid van een van de bonden.

„We hebben afgelopen woensdag een ultieme poging gedaan. Maar de directie van Royal FloraHolland houdt halsstarrig vast aan het eindbod en heeft ons zelfs als gesprekspartner buitenspel gezet. De directie zet ons voor het blok om een laatste redmiddel in te zetten. Het is triest dat het zover heeft moeten komen”, zegt Jeroen Brandenburg bestuurder van FNV Agrarisch Groen.

FNV en CNV eisen een cao van een jaar (van 1 januari tot en met 31 december 2023). Daarin moeten de salarissen minstens meestijgen met de inflatie. Royal FloraHolland biedt op nominaal €100 bruto per maand vanaf 1 januari en 3% per 1 maart 2023, in een cao voor vijftien maanden. Brandenburg: „Veel te weinig. Daar kunnen mensen hun boodschappen niet van betalen.”

Voor de poort

Het stuit de medewerkers verder tegen de borst dat het bedrijf hen geen toeslag wil geven voor het werken in de kou en weigert om het sociaal plan te verlengen dat 31 december is verlopen. Ook willen de werknemers een goede regeling om eerder te stoppen met werken (RVU) en minstens €0,21 per kilometer reiskostenvergoeding.

Brandenburg: „Het is de werknemers nu menens. Royal FloraHolland moet heel snel met iets beters komen, anders staan we binnenkort met z’n allen voor de poort.” De vakbondsman zegt dat het de werknemers niet alleen om een goede cao en een sociaal plan gaat, maar ook om respect. De bonden zijn volgens hem als gesprekspartner buitenspel gezet. „Onze leden hebben het eindbod van Royal FloraHolland op democratische wijze afgewezen, en vervolgens blijft de veiling bij het bod. Ze zegt bekijk het maar, maar zo werkt het niet. It takes two to tango. Praten houdt een keer op als er van de andere kant geen beweging komt.”

„Onze leden zijn heel duidelijk geweest: het eindbod is onvoldoende. We bereiden nu een ultimatum voor en als Royal FloraHolland daar geen gehoor aan geeft, kunnen we binnenkort bij de bloemenveiling acties verwachten’, zegt ook onderhandelaar Souleiman Amallah van CNV Vakmensen.

Ten koste van werknemers

Amallah: „Die 100 euro per maand erbij klinkt aardig, maar die is naar rato. Voor parttimers, en die zijn er nogal wat bij dit bedrijf, blijft daar netto weinig van over. Maar ook op andere onderdelen komt Royal FloraHolland de werknemers onvoldoende tegemoet. Bijvoorbeeld als het gaat om een betere reiskostenvergoeding, een koudetoeslag of een goede ouderenregeling. Royal FloraHolland lijkt vooral oog te hebben voor het eigen huishoudboekje. Dat is goed op orde, maar wel ten koste van de werknemers. Die vinden het hoog tijd worden dat hun werkgever zich ook om hún huishoudboekje bekommert. Met dit eindbod nemen de werknemers echt geen genoegen.”

‘Het staat buiten kijf dat wij waardering

hebben voor onze medewerkers’

Volgens Michel van Schie, woordvoerder van Royal FloraHolland, heeft de veiling met het eindbod de grenzen opgezocht van wat in haar ogen verantwoordelijk is. „Het staat buiten kijf dat wij waardering hebben voor onze medewerkers en we zien waar zij mee worden geconfronteerd. In dat kader hebben wij een goed en fair voorstel gedaan. Dat heeft uiteindelijk niet tot een cao geleid. Het staat de bonden en werknemers vrij om actie te voeren. Dat is jammer, maar we hopen er alsnog snel uit te komen.”

De financiële situatie van RFH staat het volgens Van Schie niet toe om de eisen van de bonden tegemoet te komen. „We leden afgelopen jaar verlies, en dit jaar lijden we verlies. We kunnen geen geld uitgeven dat er niet is. We kunnen bepaalde dingen niet doen, tegelijkertijd moeten we investeringen doen om in de toekomst een goede bedrijfsvoering te kunnen voeren. We kunnen het niet mooier maken dan het is.”

Verlies

Royal FloraHolland leed afgelopen jaar verlies. Hoe groot dit verlies is, is nog niet duidelijk. Dat wordt duidelijk als de veiling in april de jaarcijfers presenteert. In september 2022 sprak CEO Steven van Schilfgaarde de verwachting uit een verlies van 10 miljoen te lijden in 2022. In 2023 zou dat verlies nog hoger worden. Dat lees je hier. De omzet kwam in 2022 net onder de €5 miljard uit. Dit jaar is de omzetverwachting €4,7 miljard. In 2020 was er een verlies van €5,8 miljoen. In 2021 een winst van €6,5 miljoen.

Brandenburg zegt het argument van het verlies van RFH met een korreltje zou te nemen. „We zijn ons ervan bewust dat Royal FloraHolland door de energiecrisis voor grote uitdagingen staat. Dat geldt ook voor kwekers, maar ook voor werknemers. Als ik naar de jaarcijfers van RFH kijk en zie hoeveel investeringen ze doen in Floriway, Floriday en koelcellen dan zouden ze ook meer over kunnen hebben voor de mensen op de werkvloer”, reageert Brandenburg.  

„De veiling verwacht in het voorjaar een aanvoerpiek, dan mogen de werknemers nog harder werken”, vervolgt Brandenburg. „Steven van Schilfgaarde (CEO Royal FloraHolland red) is erg zichtbaar voor kwekers, klanten en naar buiten toe. Werknemers hebben echter niet het gevoel dat hij er voor hen is. Door het orderpicken werken ze nu in de kou. Dat zijn verzwarende omstandigheden. Een koudetoeslag wil hij echter niet geven. Het is de vraag op 24/7 uit voorraad leveren de oplossing is voor de veiling.”

Geen manier van onderhandelen

De vakbondsman geeft aan dat de bonden gedurende de onderhandelingen al een stap richting de veiling heeft gezet. Automatische prijscompensatie lieten ze los. De bonden verwachten dat de veiling op haar beurt de bonden tegemoet komt. „Maar de veiling blijft vasthouden aan het eindbod, en zegt dit is het. Dat is geen manier van onderhandelen.”

Over de dreigende acties zegt Van Schie: „Het is afhankelijk van hoe het uitpakt. We zitten er natuurlijk niet op te wachten. Wat en wanneer is nog onduidelijk. We willen er niet op vooruitlopen.”

Werknemers van Royal FloraHolland staakten eerder over een cao en sociaal plan in februari 2014, in aanloop naar Valentijnsdag.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster