Nu de ledlamp in de tuinbouw is doorgebroken, neemt de kennis over deze belichting snel toe. Telers en vermeerderaars doen zelf experimenten of werken samen met collega’s, leveranciers en adviseurs aan praktijkgerichte proeven. Het programma Kas als Energiebron, waarin Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LNV samen optrekken, zet een stevige kennisbasis neer. Veel onderzoeken worden uitgevoerd door Plant Lighting, WUR Glastuinbouw en Delphy, waarbij de gewascoöperaties over de schouder meekijken. Voor elf gewassen noteerden we de vorderingen en uitdagingen, aangevuld met vier ervaringen van telers.
Tientallen hectares met hybride belichting zijn er bij chrysant. Allerlei combinaties en niveaus van led en SON-T. Belangrijke vraag bij chrysantentelers en stekbedrijven is: ‘wel of geen verrood in het spectrum ledlicht?’ En als verrood nodig is, op welk moment van de dag of in welke periode van het jaar? Bij het IDC-LED van de WUR in Bleiswijk wordt het in een spectrumproef onderzocht. Vier cultivars groeien onder full led en 20% zonlicht, met variaties in het aandeel verrood en wit licht.
In de proef ‘Perfecte Chrysant’ bij het Delphy Improvement Centre (IC) in Bleiswijk wordt al enige tijd geteeld onder full led. In de lopende reeks proeven is het een combinatie van de al aanwezig R/B lijn modules met R/W/B lijn modules. „In het vervolg gebruiken we compacte modules met een DR/W/LB spectrum. , licht projectleider Arie de Gelder toe. „De 6-7% wit licht zorgt voor een iets betere takopbouw en het werkt prettiger als die kleur aanwezig is in de kas.” Door de witte leds boet de lamp iets in qua ‘PAR-output’, maar zeker niet zoveel als bij een toevoeging van verrood. In de proef ’Perfecte Chrysant’ is maximale energie-efficiëntie de voornaamste focus. En verrood is nog niet gemist.