Van circulair naar lineair telen. Kan dat bij de hyacint? Voor een groep telers in 2019 reden om onderzoek te starten naar de mogelijkheden. Samen met WUR werd het project Vitale Teelt Hyacint uitgevoerd. Na vier jaar is duidelijk dat er meer kan dan werd gedacht. Al zijn er nog wel een paar open eindjes.
Hyacinten die hun leven starten in het laboratorium in plaats van in de vertrouwde bollencel als pluis vanuit een holbol. Geen toekomstdroom, maar inmiddels steeds meer werkelijkheid. Het is maar een van de resultaten van het project Vitale Teelt Hyacint, dat in 2019 als POP3-project startte. Niet, zoals meestal, op initiatief van een onderzoeksinstelling, maar omdat een groep telers dit heel graag wilde. Zij hadden gelezen dat er voor lelie werd gewerkt aan een eenrichtingsysteem, waarbij leliebollen vanuit weefselkweek werd opgekweekt tot leverbare bol. Voordelen: schoon starten, door de kasperiode minder kans op ziek en zeer en een kortere buitenteelt waardoor aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn om de teelt gezond te houden. De groep hyacintentelers zag in dat de hyacint ook zo’n verandering nodig heeft. Die teelt is ook circulair en staat ook nog eens een flink aantal jaren langer buiten dan de lelie. Met daardoor ook meer kans op ziek en zeer.
En zo werd gestart met onderzoek naar de mogelijkheden om de hyacint ingrijpend te veranderen. Op 4 april 2023 werd aan zo’n tachtig belangstellenden uitgelegd wat het onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd.