Bij klimaatverandering gaat het vrijwel altijd over de luchttemperatuur. De bodem krijgt nauwelijks aandacht. Het KNMI meet bijvoorbeeld slechts op vier plekken in Nederland de bodemtemperatuur. Toch zijn daar ook grote veranderingen gaande, blijkt uit onderzoek van Guido Bakema, bodemonderzoeker bij Wageningen Environmental Research.
In de afgelopen veertig jaar is de bodemtemperatuur in het agrarisch landelijk gebied gestegen met 1,5°C. De berekeningen van Bakema laten zien dat de bodem in de komende dertig jaar nog eens 1,5°C warmer zal worden. Tussen 1980 en 2050 zit dan 3°C verschil.
„Als de bodem opwarmt, dan neemt ook de verdamping toe. Daardoor heeft de bodem minder mogelijkheden om te koelen en warmt hij nog verder op”, aldus Bakema. „Het gevolg is dat er minder water doordringt naar het grondwater. Aan de andere kant zullen planten dieper moeten wortelen om op zoek te gaan naar water. Dit speelt overal, zowel op de hoge zandgronden als in het westen van het land. Het gaat enorme gevolgen hebben voor de vochthuishouding in natuur en landbouw.”