Vorige

Veiling Rhein-Maas positief over eerste kwartaal 2024

Beeld
Veiling Rhein-Maas

Veiling Rhein-Maas is over het algemeen positief over eerste kwartaal van 2024. De productomzet was hoger dan een jaar eerder. Dit komt vooral door een hoge vraag en een goed prijsniveau. Het aanvoervolume van tulp was lager.

„Dit goede eerste kwartaal van 2024 stemt ons bij Veiling Rhein-Maas optimistisch voor de rest van het seizoen van 2024. Nu moeten wij dit positieve momentum vasthouden in de belangrijke volgende twee maanden”, verklaren Günther Esser en Cees Hoekstra, directeuren van Veiling Rhein-Maas (VRM).

De afzet van snijbloemen en potplanten kwam in januari traag op gang bij VRM. De omzet en gemiddelde prijzen waren iets lager in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023. In februari, met name rond Valentijn, trok de verkoop merkbaar aan.

De totale omzet voor Valentijnsdag op de veilingklok lag op hetzelfde niveau als vorig jaar. Het totaalvolume in het snijbloemensegment was hoger en de prijzen iets lager dan in 2023. Op alle veilingdagen in aanloop naar Valentijnsdag was de omzet stabiel met een duidelijke focus op snijbloemen.

Bijzonder gewild

Naast de veilingklok bleven ook digitale koopkanalen zoals Kopen-op-Afstand en klokvoorverkoop erg populair. Over het geheel genomen ontwikkelden zowel de aanvoer in stuks als de prijzen van snijbloemen zich vanaf februari positief en waren iets hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Rozen, chrysanten, gerbera’s en lisianthus waren bijzonder gewild. Alleen tulpen werden dit jaar in aanzienlijk lagere hoeveelheden aangevoerd dan in het voorgaande jaar. Dit was het gevolg van een lagere bollenproductie in 2023. De afzet van potplanten verliep over het algemeen goed vanaf februari, met uitzondering van de potnarcissen – daar lag de prijs door het zachte weer lager dan vorig jaar. Alle andere producten werden goed verkocht in het eerste kwartaal van 2024. Er was vooral veel vraag naar schalen en arrangementen.

De omzet van de Duitse veiling steeg in 2023 met 3% naar €424 miljoen. De totale aanvoer van snijbloemen, kamerplanten en tuinplanten lag lager. De gemiddelde prijzen waren hoger. De directeuren Hoekstra en Esser noemden 2023 een moeilijk, maar positief jaar. Daar lees je hier meer over.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster