Vorige

Troostwijk ziet toename online veilingen

Beeld
CNB Troostwijk

Veilingorganisatie Troostwijk Auctions ziet een toename van het aantal online machineveilingen. Dat komt volgens het bedrijf omdat er onzekere tijdens zijn voor agrariërs, maar ook omdat online veilen populairder wordt. Troostwijk spreekt van een recordjaar.

In 2023 heeft Troostwijk Auctions 189 veilingen van agrarische bedrijfsmachines gehouden met meer dan 57.000 kavels en 857.290 biedingen. Dat betekent een groei van 93 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De opbrengst steeg van 25 miljoen euro in 2022 naar 42,2 miljoen in 2023, een plus 17 miljoen euro. Ook steeg het aantal Nederlandse ondernemers dat bedrijfsmiddelen heeft geveild met 17 procent. Volgens Troostwijk Auctions komt dit enerzijds door de groeiende onzekerheid onder agrarisch ondernemers. Het aantal stoppers in de sector steeg met 17 procent. Anderzijds merkt het digitaal veilinghuis dat online veilen steeds meer gemeengoed is binnen de sector: “Een groeiende groep agrarisch ondernemers realiseert zich dat door hun bedrijf te verkopen, zij hun lot in eigen hand nemen en wending aanbrengen”, zegt accountmanager Agrarisch van Troostwijk Auctions Stef Hooijman.

Het veilingbedrijf ziet ook dat boeren jonger dan voorheen hun ondernemerschap heroverwegen. De vraag of ze de volgende twintig jaar nog steeds willen of kunnen concurreren met de steeds veranderende marktdynamiek en klimatologische uitdagingen, komt in de gesprekken tussen Stef Hooijman en agrarisch ondernemers steeds vaker terug. „Wanneer ik tien jaar geleden bijvoorbeeld een loonbedrijf veilde, was een ondernemer vaak zestig plus, zonder opvolger. Vandaag de dag zijn het ondernemers van veertig plus die zich afvragen of er nog wel toekomst in de agrarische markt zit of twijfelen of ze het werk de komende twintig jaar willen blijven doen.”

Trekkers

In 2023 zijn binnen het segment tractoren 3.444 kavels aangeboden. Naast banden en velgen zijn met name 4-Wheel Drivetrekkers en oldtimers in trek. Daarbij deden de Frontloaders en toebehoren het ook goed in 2023. De meeste kopers komen uit Europa, met name uit België, Polen, Duitsland en Roemenië. „Tractoren zijn echte aandachttrekkers binnen de agrarische veilingen, zowel de oldtimers die vooral populair zijn onder liefhebbers als de trekkers die direct uit het werk komen”, zegt Hooijman. „Nederlandse boeren bieden vaak op jonge tractoren van maximaal vier á vijf jaar oud die direct uit het werk komen. Dit geeft hen de garantie dat ze er direct mee aan de slag kunnen en geldt als een lange termijn investering. De iets oudere tractoren, met meer draaiuren, worden veelal verkocht aan agrarisch ondernemers uit Oost-Europa, zoals Polen of Roemenië.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster