Vorige

Reijm Nieuwerkerk stopt begin 2023

Tekst

Kwekerij Reijm Nieuwerkerk, bekend van de potplanten (draceana en areca) en groot- en kleinbloemige gerbera’s, stopt maart 2023. Het familiebedrijf, dat ruim 60 jaar bestaat, zegt dat dit besluit lastig en moeilijk was, maar is genomen vanwege de huidige energiesituatie, stijgende kostprijzen en een ontbrekende bedrijfsopvolging.

Het bedrijf in Nieuwerkerk aan den IJssel meet 8,5 hectare, waarvan 2 ha huurtuinen. Op 3,5 ha worden groot- en kleinbloemige gerbera’s geteeld. De potplantenteelt beslaat 5 ha, verdeeld over 4,2 ha draceana’s in diverse cultivars in verschillende potmaten, vormen en hoogten en 0,8 ha areca (Dypsis lutenscens). In de zomermaanden teelt het bedrijf ook musa.

Dypsis naar RM Plants

Kwekerij RM Plants in Amstelveen neemt het Dypsis-programma van Kwekerij Reijm Nieuwerkerk over, inclusief reeds bestaande handelslijnen voor de korte en de lange termijn. Voor de import van uitgangsmateriaal van Dypsis werkten beide bedrijven al jaren met dezelfde productiepartner in Honduras, Centraal Amerika. Jaré Reijm verwacht dat er geen dip komt in het aanbod dypsis. „Wij zijn nog niet leeg, er is halfwas onderweg vanuit Honduras en RM Plants gaat spoedig oppotten. Als wij maart 2023 stoppen, neemt RM Plants het over. ”

Belangstelling voor dracaena

Reijm is al in gesprek met collega kwekers over de overname van de dracaena’s. De belangstelling voor de gerberaplanten is nog minimaal, ook voor de jonge aanplant die afgelopen zomer op 1 ha is gepoot. Zowel Jaré Reijm(56) als zijn broer Johan (54) hebben geen opvolgers. „Dat speelt een rol bij ons besluit om te stoppen, net als de huidige hoge energieprijzen en stijgende kosten voor grondstoffen, zeevracht etcetera. We kijken terug op vele mooie jaren in het 60-jarig bestaan van ons familiebedrijf. Met pijn in het hart is deze beslissing dan ook genomen en vorige week dinsdag als eerste aan onze 70 medewerkers verteld. We bedanken alle klanten, leveranciers en andere betrokkenen voor het jarenlange vertrouwen en de goede relaties die met elkaar zijn opgebouwd.”


Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster