Vorige

LTO: ‘Stem tegen natuurherstelwet’

Beeld
Shutterstock

LTO Nederland roept het kabinet en de Tweede Kamer op om tegen de Europese Natuurherstelverordening te stemmen. Vrijdag 24 november liet demissionair natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal de Tweede Kamer weten dat het kabinet juist voornemens is om vóór de Europese Natuurherstelverordening re stemmen.

In Vlaanderen wil Van der Wals collega minister Zuhal Demir eerst een impactanalyse, waaruit duidelijk moet worden wat de effecten van de verordening zijn. Op basis van die kennis wil Vlaanderen pas stemmen. LTO wil dat de Nederlandse regering daar ook voor kiest.

Eerder stemde Van der Wal namens Nederland tégen de Natuurherstelverordening, uit vrees voor een verdergaande juridificering van het natuurbeleid. Nu stelt zij dat de bezwaren van Nederland voor een belangrijk deel in de tekst van de verordening zijn weggenomen. Volgens LTO zijn de bindende doelen in het akkoord ongewijzigd zijn gebleven. De organisatie ziet afspraken en verplichtingen waarvan de juridische consequenties onzeker zijn. ‘Het merendeel  van de impact van deze nieuwe verordening zal in praktijk pas duidelijk worden als er rechtszaken over worden gevoerd en er nieuwe jurisprudentie ontstaat’, stelt de belangenbehartiger.

Afgezwakt

Met de wet wil Europa aangetaste natuur in de Europese Unie herstellen en biodiversiteit op landbouwgrond verbeteren. De Europese Commissie stelde vast dat 81 procent van de natuurgebieden in slechte staat is. Lidstaten moeten als de wet wordt aangenomen in 2030 aan de slag met het herstel van 30 procent van de natuur die er het beroerdst aan toe is, met voorrang voor de Natura2000-gebieden. In 2050 moet Europa 90 procent van die gebieden herstellen. Het verslechteringsverbod dat oorspronkelijk in het plan van Frans Timmermans was opgenomen, is eerder al gesneuveld.

In het oorspronkelijke plan stond ook dat op 10 procent van de landbouwgrond de biodiversiteit worden verbeterd, moesten er 3 miljard bomen komen en moest de doorstroming van de rivieren verbeteren in 2030. De biodiversiteitseis is afgezwakt, omdat nu geen percentage meer wordt genoemd. Half november sneuvelde ook het plan uit de Green Deal om het middelengebruik per 2030 te halveren.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster