Vorige

‘Geschrokken’ van uitspraak Sevenum

Beeld
Ron Barendse

Voorzitter Erik Stuurbrink van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen is naar eigen zeggen ’geschrokken’ van de uitspraak van de rechter in de zaak rond leliekweker Peter van Meijel in Sevenum. Stuurbrink pleit in de nieuwsbrief van de vakgroep voor overleg met en voorlichting voor omwonenden.

Stuurbrink is benieuwd wat de gevolgen zijn van de leliezaak. ’Wat volgt hierna? Gaat hier een precedentwerking van uit? Vorig jaar speelde immers een vergelijkbare zaak tussen een lelieteler en omwonenden in Drenthe’.

Hoewel de leliekweker toegelaten middelen wil gebruiken die hij legaal kan spuiten, snapt Stuurbrink de bezwaren van de omwonenden. ’Als je je verdiept in de uitspraak, dan lees je dat omwonenden dichtbij het perceel wonen. Waaronder 25 kinderen, en 7 van die 25 op maar 10 meter afstand, aldus de rechter. Bovendien wil de lelieteler wekelijks, van mei tot september, gaan spuiten. We snappen dat omwonenden zich in dit geval zorgen maken om hun gezondheid en die van hun kinderen.’

Volgens een emeritus professor in de toxicologie geven zeven van de middelen die de kweker wil gebruiken een reële kans op ernstige neurologische gezondheidsschade. De rechter paste het voorzorgsbeginsel uit het Europees recht toe en verbood gebruik de middelen, hoewel ze dus zijn toegelaten.

Stuurbrink roept de kwekers op om in gesprek te gaan met omwonenden, om uit te leggen dat de sector steeds minder middelen gebruikt en om aan te geven wat wel wordt gebruikt. ’Laten we voorkomen dat de hele sector wordt gestigmatiseerd. We moeten juist samen zorgen voor maatschappelijk draagvlak, luisteren naar zorgen uit de omgeving, uitleggen waarom we gewasbescherming toepassen, en zonodig ook vertellen wat er in de tank zit – want van de buitenkant zie je niet welke vloeistof erin zit. Laten we nóg beter uitdragen wat we als sector doen, hoe goed we bezig zijn voor de omgeving en het welzijn van iedereen. Onze sector gebruikt al relatief weinig middelen. Blijf in gesprek met elkaar, en zoek zonodig hulp. Daarvoor zijn wij belangenbehartiger.’

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster