Vorige

InnovationQuarter jaagt innovatie in tuinbouw aan

Beeld
shutterstock

De Regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter roert zich met nieuwe instrumenten op de innovatiemarkt voor tuinbouw.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Zuid-Hollandse innovatieplatform dat de gehele economie in Zuid-Holland probeert aan te jagen. Glastuinbouw is daar onderdeel van. Zuid-Holland is de grootste glastuinbouwprovincie van Nederland. InnovationQuarter ziet dat het lastiger wordt om buitenlandse bedrijven naar Zuid-Holland te halen door ruimtegebrek en stikstofcrisis. Met name energieprojecten zijn door de strikstofregels lastiger geworden.

Innovatie tuinbouw versnellen

De maatschappij stimuleert veel zaken voor de tuinbouw. Zo zijn onder de naam Agritech voor het eerst vouchers uitgereikt aan bedrijven en instellingen om innovatie in tuinbouw te versnellen. Ook is in 2021 een nieuwe programmaronde opgezet met de naam Business Innovation Program Food (GIPF). Zo worden startups in de tuinbouw gestimuleerd om te komen tot nieuwe verdienmodellen.

Deelnemen

InnovationQuarters kan ook deelnemen in zo’n innovatief gebruik. Door verkoop van dat belang in deze bedrijven na enkele jaren kan de ontwikkelingsmaatschappij zich op termijn bedruipen. Dat lukte in 2021 nog niet.

InnovationQuarters is betrokken bij het opstellen een roadmap om te komen tot een digitaliseringsvisie voor de glastuinbouw en ontwikkelt projectplannen met bedrijven en instellingen voor robotica in de glastuinbouw.

Landelijke overheidssteun

De ontwikkelingsmaatschappij is ook betrokken bij projecten die met landelijke overheidssteun uit het Groeifonds zijn ontstaan. Zo is in de programma NextGen en Switch2SFS gewerkt aan consortia rond vertical farming en robotica in de tuinbouw. Alleen al aan NextGen € 450 miljoen toegekend en haakte bijvoorbeeld ook FruitMasters aan. Wel kregen de indieners van het programma de opdracht alleen de meest innovatieve techniek in te zetten.

Brede samenwerking

RoboCrops is een ander initiatief op robotisering en is uitgewerkt tot een meerjarige samenwering met partijen als AVAG (kassenbouwers), TU Delft, Glastuinbouw Nederland, Topsector Tuinbouw&Uitgangsmaterialen, Greenport West-Holland, Wageningen University&Research en World Horti Center.

Met de koepel voor techniekbedrijven Dutch Greenhouse Delta heeft InnovationQuarter in 2021 twee handelsmissies naar Saoedi-Arabië en Abu Dhabi georganiseerd rond tuinbouw.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster