Vorige

Hoff wint NK Tulpenkeuren 2023

Beeld
Hortipoint

Maths Hoff van de regio Wervershoof is Nederlands Kampioen Tulpenkeuren 2023. Hij behaalde de titel vrijdagavond in Keukenhof. Hij had slechts 10 strafpunten. Zijn regio behaalde ook de top, want de nummers twee en drie kwamen ook van de regio Wervershoof: respectievelijk Paul Bakker (10,5) en Keesjan Hoff (10,5). De rest van de uitslagen is straks hier te vinden.    

“Mijn vrienden lachten mij uit, maar het ziet er naar uit dat ik nu mijn vrienden uit kan lachten”, zei Hoff bij het in ontvangst nemen van de beker uit handen van Jaap Bond. Toen moest nog blijken dat hij de algemeen kampioen werd.

Het kampioenschap werd gehouden in het Oranje Nassau Paviljoen, in plaats van het Willem Alexanderpaviljoen. Dat had als voordeel dat de deelnemers in alle rust aan de slag konden met het beoordelen van de pootlengte, het blad en alle andere zaken die de jury belangrijk vindt bij de beoordeling van de potten met tulpen. De condities waaronder de tulpen werden bekeken liepen ook minder uiteen dan in de buitenlucht bij het Alexanderpaviljoen. Nadeel is dat publiek geen zicht had op het opmerkelijke kampioenschap. Dat werd gecompenseerd met een aantal dagen publiekskeuringen in de aanloop naar het kampioenschap.

‘Beste van de wereld’

Voorzitter Jaap Bond van de KAVB opende het evenement en reikte na afloop de prijzen uit. “Dit kampioenschap is een strijd van leven en dood, maar ook een van trots. Want hier staan de besten van de wereld”, zei Bond vooraf. Hij roemde de inzet van de vrijwilligers, die ook bij andere bloembollenevenementen belangrijk is. “Het zorgt voor sociale cohesie.” Voorzitter Gerard van Dijk van het NK vertelde het publiek vervolgens hoe de keuring zou verlopen en daarna ging de eerste groep aan de slag, terwijl de andere groep een rondleiding over Keukenhof kreeg.

Boven in het paviljoen ging het er serieus en soms fanatiek aan toe. Ingevulde formulieren werden afgegeven en door de toezichthouders naar de jury gebracht, die zich met een laptop in het keukentje naast de keuringszaal had verschanst. Bij de tweede groep ging het er iets losser aan toe, hoewel sommige deelnemers wilden weten of ‘de tulpen er wel precies zo bijstonden als toen de jury de beoordeling deed’.

Deelnemer Siem Appel zat in de eerste groep, hij was binnen een half uur klaar. “We zien het wel”, liet hij weten op de vraag naar het resultaat. “De tulpenkeuring heeft mij al goed geld opgeleverd. Toen ik in 1974 meedeed zag ik een prachtige tulp, Ad Rem. Die heb ik toen gekocht om te kweken en die heeft het bijna altijd prima gedaan.”

Studenten

De jury had een extra zware taak bij het bepalen van de uitslag, omdat de nummers twee en drie ook na de barrage – de beoordeling van de drie extra potten met tulpen – nog gelijk stonden. Dat werd opgelost door naar de eerdere verrichtingen van de heren te kijken, legde van Dijk na afloop aan het publiek uit. Hij vertelde ook dat gemiddeld 175 bezoekers meededen aan de publiekskeuring die vanaf dinsdag tot aan het NK is gehouden. “We zijn daarbij goed geholpen door studenten en scholieren, dat was fantastisch.” Het bestuur van het NK wil de betrokkenheid van scholieren volgend jaar vergroten, onder meer door het evenement weer als sociale stage aan te laten merken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster