Vorige

Geborgde zetels voor glastuinbouw verdwijnen uit waterschapsbestuur

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

Een nieuw ‘formule’ voor de samenstelling van het waterschapsbestuur is 29 november door de Eerste Kamer aangenomen. De categorieën Agrarisch (boeren en open teelten) en Natuur krijgen twee geborgde zetels. De categorie Gebouwd (waaronder kassen vallen) raakt haar geborgde zetels kwijt.

De wijziging is het gevolg van een initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66) over het schrappen van geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen. Dat voorstel is woensdag 29 november aangenomen door de Eerste Kamer. Bij een hoofdelijke stemming, op verzoek van de VVD-fractie, spraken 37 senatoren zich uit voor het voorstel en 32 tegen.

Daarmee is het definitief dat de categorie Gebouwd, waaronder glastuinbouw valt, haar geborgde zetels kwijt raakt. Gezien de korte tijd tot de verkiezingen in maart 2023, zal dat volgens Glastuinbouw Nederland waarschijnlijk pas effectief worden bij de verkiezingen in 2027. Dat betekent dat de komende periode er nog wel geborgde zetels voor Gebouwd deel uitmaken van het waterschapsbestuur.

Geborgde zetels

In het bestuur van een waterschap zit nu, naast gekozen bestuurders, ook een aantal benoemde vertegenwoordigers vanuit de landbouw (boeren en open teelten; categorie Ongebouwd), het bedrijfsleven (categorie Gebouwd, o.a kassen) en natuurorganisaties. De zetels van deze benoemde vertegenwoordigers worden “geborgde zetels” genoemd.

In totaal zitten er per waterschap 18 tot 30 leden in het bestuur. Met dit voorstel wordt het aantal geborgde zetels teruggebracht van zeven tot negen naar vier per waterschap; twee voor boeren en twee voor natuur. In de oorspronkelijke initiatiefwet werd voorgesteld alle geborgde zetels te schrappen. Na amendering door de Tweede Kamer bleef alleen het schrappen van de zetels voor bedrijven over.

Dagelijks bestuur

De gezamenlijke geborgde zetels hadden ook altijd een vaste plaats in het dagelijks bestuur van het waterschap. Die vaste plaats komt mogelijk komende periode al te vervallen. Na aanname van het wetsvoorstel stemde de Eerste Kamer namelijk in met een motie voor gefaseerde invoering van de wetgeving.

Volgens de indieners van het wetsvoorstel worden de coalities pas na de verkiezingen bepaald, waardoor invoering van deze wijziging in hun ogen nog acceptabel is. Of dit ook zo gaat gebeuren, is uiteindelijk aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, aldus Glastuinbouw Nederland.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster