Duurzame warmte, zoals geothermie en biomassa, zou de wind in de rug moeten krijgen bij een hoge gasprijs, maar schijn bedriegt. Projecten dreigen nu zelfs het slachtoffer te worden van het dure gas.
De SDE-subsidie voor bestaande projecten wordt elk jaar vastgesteld op basis van de gemiddelde gasprijs in het jaar ervoor. Momenteel zijn de gasprijzen zo hoog dat de SDE-subsidie voor dit jaar en voor 2023 in een aantal gevallen zelfs op nul uit kan komen. In dat geval is het voor een niet-belichtende teler veel voordeliger om duur gas in de WKK te verstoken, de elektriciteit op het net te zetten en de warmte te gebruiken in de kas. De warmte is dan bijna gratis, en fossiel stokende concurrenten doen het ook al op die manier. De ondernemers daarentegen die doorgaan met duurzame warmte krijgen weinig of geen SDE-subsidie en lijden zwaar verlies. In het zwartste scenario kan dit leiden tot het faillissement van een hele serie duurzame projecten.
Gasprijs blijft duurzame ondernemers achtervolgen
„Het is goed dat de SDE-subsidie is gekoppeld aan de gasprijs, maar op deze hoge gasprijs is het systeem niet berekend”, zegt Alexander Formsma, energiespecialist bij Glastuinbouw Nederland. „Dan werkt het zelfs averechts. De gasprijs blijft je achtervolgen. Het zou jammer zijn als voorlopers kapot gaan aan hun duurzame projecten, of toch terug moeten gaan naar het gas. Ik hoop dat projecten kunnen blijven draaien, dat ze niet terug gaan naar gas.”