Vorige

‘Bufferstroken niet juridisch te bevechten’

Beeld
Hortipoint

De invoering van de bufferstroken is juridisch niet of nauwelijks aan te vechten. Tot die conclusie komt LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente na overleg met advocaten.

LTO heeft Hekkelman Advocaten gevraagd om een juridische verkenning op te stellen naar de vraag of bij de invoering van bufferstroken in het kader van het Zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn sprake is van een ‘individuele en buitensporige last’. In dat geval zou een schadevergoeding of compensatie aan de orde zou kunnen zijn. De conclusie van de advocaten is dat juridische stappen weinig kans van slagen zullen hebben.

De juristen van Hekkelman Advocaten stellen dat het nemen van juridische stappen tegen de invoering van bufferstroken geen begaanbare weg is, althans niet een route met een redelijke kans op succes. Ze hebben ook juridisch getoetst of er via een andere route schade kan worden verhaald, namelijk via gebruik van het vertrouwensbeginsel, maar ook deze route blijkt juridisch gezien niet kansrijk.

De gevolgen van milieumaatregelen die ingegeven zijn door een Europese richtlijn zijn meestal voor risico van de ondernemer, stellen de advocaten. Slechts in een bijzonder individueel geval kan anders zijn. Gedacht kan worden aan een uitzonderlijke situatie waarin regels voor een individuele ondernemer extra nadelig uitpakken, maar ook dan is het lastig om dat voldoende te onderbouwen en schade op de Staat te verhalen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster