Vorige

25.000 euro innovatiebudget voor veenvrije export

Beeld
Hortipoint

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zoekt alternatieven voor producten met veen, zoals potgrond en tuinturf. Wie met de beste oplossing komt, ontvangt 25.000 euro aan innovatiebudget. Het ministerie heeft deze challenge uitgezet bij starthubs, een online innovatieplatform.

De winning en het gebruik van veen heeft een grote impact op het milieu. Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil veenhoudende producten voor consumenten daarom dit jaar al verbieden. In 2026 volgt een verkoopverbod voor de professionele sector in het VK.

Fossiele grondstof

Op dit moment is veen (of turf, de gedroogde variant van veen) nog een belangrijk bestanddeel in substraten en potgrond: zeventig tot 100 procent van potgrond bestaat uit veen. Het houdt vocht en voeding vast en is daarmee een goede ondersteuner om planten te laten volgroeien. Veen wordt gewonnen uit veengronden, die bijna overal in Europa voorkomen. De grondsoort is duizenden jaren ontstaan uit oude plantenresten. De afgraving van veengronden vindt vooral plaats in de noordwestelijke, Scandinavische en Oost-Europese landen. Het is echter een niet-hernieuwbare, fossiele grondstof. Bij het afgraven van veen komt CO2 vrij en wordt het beschikbare veengebied steeds kleiner.

Verenigd Koninkrijk veenvrij

Het VK importeert veel tuinbouwproducten met veen uit Nederland. De precieze invulling van het verbod is nog niet bekend, maar het ministerie van LNV benadrukt in haar oproep dat de invoering ervan de markt flink kan beïnvloeden. Ook in andere landen groeit het bewustzijn van de milieugevolgen van veengebruik.

Beoordelingscriteria innovatie-challenge

Het ministerie van LNV beoordeelt de voorgestelde oplossingen op duurzaamheid, efficiëntie, opschaalbaarheid, veiligheid en innovatie-gehalte. Je kunt je hier aanmelden voor het online vragenuur dat op maandag 4 maart tussen 13:30 en 14:30 plaatsvindt. Ook vind je via deze link meer informatie over de aanmeldvereisten.

De deadline voor het insturen van de innovatieve oplossingen is op 28 maart 2024, 17:00.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster