Vorige

50 procent hernieuwbare grondstoffen in potgrond is haalbaar

Beeld
Ellis Langen

In het onderzoeksrapport ‘Hernieuwbare grondstoffen voor groeimedia’ concludeert Wageningen University & Research dat in 2030 het aandeel hernieuwbare grondstoffen in potgrond in de totale professionele markt 50 procent kan zijn.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het convenant ‘Milieu-impact potgrond en substraten’. Hierin hebben partijen afgesproken dat de milieu-impact van potgrond en substraten omlaag moet.

De ‘stip op de horizon’ bij het convenant is dat groeimedia in 2050 helemaal geen negatieve milieu-impact meer hebben en CO2-neutraal zijn. Dat betekent zo snel mogelijk toe naar veenarm kweken en hard op zoek naar hernieuwbare grondstoffen. In het convenant is aangegeven dat het doel is te komen tot een nadere onderbouwing voor een doel voor hernieuwbare grondstoffen in de professionele markt in 2030. Voor 2025 is een percentage van hernieuwbare grondstoffen afgesproken van 35 procent.

Inventarisatie

WUR heeft in het rapport een inventarisatie gemaakt van die hernieuwbare grondstoffen. Op basis hiervan bepalen de convenantspartijen het aandeel van hernieuwbare grondstoffen en daarmee het maximum aan veen in substraten in 2030. De inventarisatie van WUR gaat over de in Europa beschikbare en potentieel beschikbare hernieuwbare grondstoffen voor de periode 2023-2050. Per mogelijke grondstof Heeft WUR gekeken naar beschikbaarheid, voor- en nadelen en concurrentie met andere toepassingen.

Andere belangrijke conclusies van WUR zijn dat er 5 groepen hernieuwbare grondstofmaterialen al beschikbaar zijn in belangrijke hoeveelheden; namelijk kokos- en houtvezelproducten, schors, composten en minerale producten, zoals perliet. Daarnaast zijn er vijf groepen producten met potentie om door te groeien tot producten met de juiste omvang, kwaliteit, prijs en leverzekerheid. Dit zijn acrotelm, verbeterde houtvezel, biochar, verbeterde landbouwvezels en halffabrikaten, aldus WUR.

Turfvrij.nl, een van de convenantspartners beschouwt de 50 procent hernieuwbare grondstoffen in 2030 als een gemiddeld ambitieniveau. VPN-voorman Han de Groot geeft tegenover Nieuwe Oogst aan dat VPN de doelstelling juist zeer ambitieus vindt en ‘dan moet alles meewerken’, aldus De Groot die directeur is van Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland (VPN).  

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster