Vorige

Hyacintenteler Verdegaal zet drone in

Onkruid plaatsspecifiek aanpakken

Beeld
Peter Roek, NPPL

Hyacintenteler Henk Verdegaal in Noorwijkerhout heeft een begin gemaakt met de geautomatiseerde plaatsspecifieke aanpak van probleemonkruiden. Op basis van dronebeelden is een taakkaart gemaakt en afgelopen maand is volgens deelnemer Verdegaal aan het Nationaal Platform Precisie Landbouw (NPPL) ’een mooi begin’ gemaakt.

De veldspuit spuit niet specifiek de distels en het is volgens de hyacintenteler onduidelijk wat het algoritme eruit pikt. ’Desondanks een mooi begin.’ Verdegaal wil een efficiëntere inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Wat betreft onkruidmiddelen gaat het op het bedrijf om een betere verdeling over de breedte van de spuitboom. ‘In die zin dat ik op de paden, waar geen gewas staat en dus geen concurrentie, wat zwaarder doseer.  Op het talud van pad naar het bed wil ik voldoende geven. In de bedden waar hyacinten concurreren met onkruid, dan wil ik de dosering iets lager. Per saldo levert dat meer rendement bij een gelijke dosering per hectare.’

De spuitboom met doppen op een onderlinge afstand van 25,7 cm. De dop boven het pad is nu bij de botrytisbespuiting uitgeschakeld. Dat scheelt 14 procent middel.

De veldspuit is uitgerust met spuitdoppen op 25,7 cm afstand van elkaar. Zeven doppen overbruggen 180 cm, met één dop boven het pad, de andere zes boven het bed. Met net geen 24 meter breed, pakt de spuit per werkgang 13 bedden hyacinten. De boomhoogte is verkleind. ‘Bij spuiten tegen botrytis zet ik de doppen tussen de bedden dicht. Dat scheelt bij de vroegste bespuitingen als het blad nog recht omhoog staat, meteen één zevende aan middel, 14 procent minder.’

De doppen kunnen per sectie van zeven stuks worden aangestuurd. Dat is geen spotspraying, maar een besparing op middel van meer dan 95 procent is mogelijk bij de bestrijding van probleemonkruiden. De plaatsspecifieke aanpak van distels en andere probleemonkruiden was voor Verdegaal reden voor aansluiting bij NPPL in 2020.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster