Vorige

Experiment autonome trekker in bollen

Beeld
NPPL

Bollenkweker Stef Ruiter experimenteerde als deelnemer van Nationaal Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) met de onbemande trekker, om grasland te frezen. Ruiter ziet mogelijkheden voor de trekker bij Ruiter-Wever in Andijk, maar heeft wel al een reeks aanbevelingen.

Ruiter heeft de autonome Steyr begin september op zijn bedrijf gehad om er gras mee te mulchen. In oktober worden daar bollen geplant. De trekker kon in Andijk snel het werk met de frees, omdat Ruiter de perceelcontouren en lijnenplanning voor deze bewerking al op GPS had gezet en had doorgegeven aan leverancier GPX Solutions van het iQuus systeem op de Steyr. Daarnaast was doorgegeven welke acties in welke volgorde moesten worden uitgevoerd bij het inzetten en uitheffen van de machine. Op basis van deze informatie was de route die de trekker moest volgen al voorgeprogrammeerd.

Ruiter was zeer te spreken over de snelle inzetbaarheid. “Van de GPX-mensen heb ik begrepen dat ze werken aan een ontwerp van een lijnenprogramma om zelf die  routekaart te maken.” De kweker kan zo vooraf deze routes voorbereiden op een moment dat hem dat past en. Vlak voor het uitvoeren van de bewerking is geen verdere voorbereidingstijd nodig. Als de routes zijn gemaakt, kunnen ze draadloos naar de trekker worden gestuurd en hoeft de bestuurder alleen nog maar de juiste route te openen.

Gecompliceerder

GPX Solutions heeft de met iQuus uitgeruste trekker via de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) beschikbaar gesteld, zodat deelnemers er in de open teelten kennis mee kunnen maken. Andersom gebruikt GPX Solutions de kennis met specifieke eisen die gebruikers vanuit open teelten stellen voor het verbeteren van het iQuus-systeem.

De autonome werkwijze is in eerste instantie gemaakt voor de fruitteelt. Daar beperkt het inleren zich volgens GPX bijna tot één keer de boomgaard rondgaan met de spuit en één keer met de bloter. Daarna kan de trekker eindeloos onbemand nadoen wat hem is voorgedaan. In open teelten met wisselende bouwplannen en verschillende werkbreedte voor verschillende bewerkingen is de instructie gecompliceerder. GPX kiest daarom nu expliciet voor een andere aanpak in de open teelten, omdat de bewerkingen telkens wisselen en inleren daarbij veelal niet erg werkbaar blijkt te zijn.

Stef Ruiter ziet voor een onbemande trekker op zijn bedrijf direct mogelijkheden bij het bollen planten. “Wij spitfrezen vlak voor het planten, bijna in aansluitende werkgangen. Dan is het niet zo heel ingewikkeld om vanaf de plantmachine een onbemande spitfreescombinatie in de gaten te houden. Vanaf de plantmachine zie je voortdurend wat voor werk de spitfrees aflevert en zou je de afstelling kunnen bijstellen als de grond te grof of te fijn komt te liggen. Dynamisch bijstellen dus.”

‘Meerdere lichtere trekkers’

Voor de langere termijn ziet Ruiter mogelijkheden de onbemande trekker in te passen in zijn streven naar een betere bodem. Met het mulchen van grasland voorafgaand aan een bollenteelt, maakt hij de toplaag met de frees ondiep fijn. “Dat geeft voeding aan de bodem en stimuleert het bodemleven. Op weg naar een meer regeneratief landbouwsysteem. Als dat nou zou kunnen met meerdere lichtere trekkers, dan spaar je de bodem en is er minder risico op verdichting van de bodem, zeker in kritische situaties. Tegelijk houd je capaciteit zonder extra chauffeurs.”

Ruiter ziet in de nabije toekomst al meerdere kleinere, onbemande machines dag en nacht werken. “Tezamen zelfde capaciteit, maar minder zwaar.” Ruiter heeft ook nog wat wensen en aanbevelingen voor de onbemand werkende trekker. Hij zou er graag een logger op hebben die pleksgewijs precies aangeeft wat de machine heeft gedaan. Ook zou hij graag storingen doorgegeven krijgen op zijn mobiele telefoon.

De knop die voortdurend ingedrukt moet blijven om de trekker aan het werk te houden, ziet Ruiter als een tussenoplossing. De knop moet voortdurend worden ingedrukt of moet iemand moet op de trekkerstoel zitten, maar dat is wellicht op te lossen met een sensor op de as van de spitmachine. Voorlopig verkiest Ruiter de onbemand werkende trekker boven de robottrekker zonder cabine, die helemaal niet meer is ingericht voor een chauffeur. “Met dit systeem heb je een trekker die onbemand in het veld aan het werk kan. Maar zet je een knop om, dan kun je ook met een wagen bollen erachter ermee de weg op.”

Discussiepunt

Koen van Boheemen die vanuit Wageningen University & Research de NPPL-praktijktest met de autonome Steyr-trekker begeleidt, merkt op dat Ruiter voorstander is van het goed voorbereiden van bewerkingen. “Dat doet hij nu in de vorm van de lijnen die daarna in zijn eigen terminal ingeladen worden. Ik heb anderen gesproken die het voorbereiden van lijnen en/of een route juist onhandig vinden. Interessant discussiepunt dus.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster