Op de tweede Kennisdag Smart Farming op 10 maart 2022, was het aantal bollentelers op de vingers van één hand te tellen. Dat is jammer, want ook in de bollensector moet het middelengebruik in 2030 zijn gehalveerd. En zonder smart farming of precisielandbouw, bijvoorbeeld met behulp van een spuitmachine die plantspecifiek en realtime spuit, gaat dat niet.
Net als de vorig keer vond ook deze kennisdag plaats bij loonbedrijf Sturm-Jacobs in Wieringerwerf. Dat er weinig bollentelers aanwezig waren, wil niet zeggen dat de sector geen belangstelling heeft voor precisielandbouw. Volgens WUR-onderzoeker Corné Kempenaar (zie kader pag. 18) mag bovendien niet worden vergeten dat smart farming een stuk lastiger is in rooivruchten als aardappelen, uien en bollen dan in maaigewassen, wat volgens hem de voorsprong verklaart die telers van onder andere tarwe, koolzaad en soja op dit gebied in binnen- en buitenland hebben.
Dat ook bollentelers niet stilzitten, zal dit voorjaar bijvoorbeeld weer te zien zijn op het bedrijf van Apeldoorn Bloembollen in Egmond-Binnen: daar wordt al jaren geëxperimenteerd met de tulpenselectierobot van H2L Robotics, die door virus aangetaste tulpen realtime herkent en behandelt. Als het om precisielandbouw gaat mag ook de naam van Stef Ruiter van tulpenkwekerij en -broeierij J.C.J. Ruiter-Wever in Andijk niet onvermeld blijven: hij neemt deel aan de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) én participeert net als gastheer Pim Sturm in Digital Farming NHN, een project van onder andere praktijkonderzoekorganisatie Vertify dat op de kennisdag door Business Development Manager Pieter Vlaar werd toegelicht. “Plantspecifiek en realtime spuiten. Dat gaan we doen met een nieuwe spuitmachine, die over twee jaar klaar moet zijn en in eerste instantie in uien en tulpen wordt getest.”