Vorige

Kaderrichtlijn Water toelatingscriterium

Tekst
Beeld
Hortipoint

De normen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) worden onderdeel van de toelatingscriteria voor gewasbeschermingsmiddelen. Twee ministeries en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) werken aan een aanpassing van de toelatingsprocedure, meldde demissionair landbouwminster Piet Adema de Tweede Kamer vorige week.

Het Ctgb heeft samen met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar de juridische en praktische voorwaarden gekeken om de KRW en de toelatingscriteria voor middelen in lijn te brengen. De verantwoordelijke ministers willen een wijziging van de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden voorbereiden, zodat het Ctgb middelen vooraf kan aan de normen van de Kaderrichtlijn Water. 

Impact sector in beeld

Ook wordt een geschikte beoordelingsmethode opgezet voor de toetsing aan de KRW. Het herzien van een bestaande toelating is pas aan de orde als een toelating opnieuw wordt bekeken door het Ctgb. De ministers gaan de impact voor de agrarische sector, de andere partijen in de keten en de waterkwaliteit volgens Adema van LNV goed in beeld brengen.

Gelijk speelveld

Nederland verzoekt de Europese Commissie om de normen van de Kaderrichtlijn Water ook op te nemen in de Europese verordening, die de basis vormt voor de nationale toelatingsbeleid van de lidstaten. Dat moet leiden tot een gelijk speelveld in de Europese Unie. Volgens de ministeries vermindert het ook de grensoverschrijdende belasting door gewasbeschermingsmiddelen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster