Vorige

KAVB: Middelengebruik lelies binnen 5 jaar gelijk aan akkerbouw

Beeld
Ellis Langen

De lelieteelt gebruikt in 2029 evenveel gewasbeschermingsmiddelen als andere akkerbouwgewassen. Dat is de ambitie van de productgroep Lelie van KAVB. Op die manier wil de teelt van het imago af dat de sector op nummer één staat qua gewasbeschermingsmiddelengebruik.

Met deze ambitie pakt de lelieteelt zelf de regie en gaat verder dan de onlangs aangenomen motie in de Tweede Kamer die gebaseerd was op de Greendeal om 50% te reduceren. „Met deze grote ambitie laten we zien dat het ons menens is”, aldus Hester Maij, voorzitter van de KAVB. De sector geeft hiermee antwoord op de vraag vanuit de samenleving naar verduurzaming.

Marcel Markhorst van de productgroep geeft desgevraagd aan dat de productgroep nu een einddoel heeft gesteld. „Daar komt een uitvoeringsagenda achteraan.” Die behelst hoe ze die ambitie wil gaan realiseren. Markhorst: „Iedere kweker moet dat op zijn eigen bedrijf aanpakken. Het kan niet zo zijn dat je voor de buurman aan het reduceren bent en hij om die reden wat minder hoeft te doen.”

Voorbeeldbedrijven

Als voorbeeld van leliebedrijven die al evenveel middelen gebruiken als akkerbouwgewassen noemt de belangenbehartigingsorganisatie Leo van de Westelaken uit Sint-Michielsgestel en Cock Hulsebosch uit Schagerbrug.

De eerste aanzet van de uitvoeringsagenda ligt er in de herfst, aldus Markhorst. Nog onduidelijk is of bij de vergelijking met de akkerbouw wordt uitgegaan van kilogrammen werkzame stof van chemische middelen of van milieubelastingspunten. In de ambitie van de lelieteelt draait het wel puur om de chemische middelen; de minerale olie rekent de productgroep niet mee. „In de akkerbouw worden de hulpstoffen niet meegerekend, dus de minerale olie dan bij ons ook niet.”  

De snelle reductie moet bij kwekers onder andere gebeuren door dat zij resultaten van onderzoeken van de afgelopen jaren doorvoeren op hun bedrijven. Ook moeten ze de ervaringen die worden opgedaan bij lopende projecten gaan inzetten. Het gaat dan bijvoorbeeld om ervaringen en onderzoeksresultaten uit Duurzame Bollenteelt Drenthe, Fieldlab Bol, onderzoeksresultaten uit onderzoeken van Stichting Bloembollen Onderzoek, de Stichting ROL (regionaal onderzoek lelieteelt).

Input voor gesprek nieuwe minister

„Met deze ambitie gaat de lelieteelt graag het gesprek aan met de nieuwe minister van LNV Femke Wiersma, de provinciebestuurders en buren van telers voor het behoud van een vitale en duurzame lelieteelt in Nederland”, zegt Maij.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster