Vorige

Oekraïners mogen langer zonder TWV werken

Beeld

Vluchtelingen uit Oekraïne die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) vallen, mogen tot 4 maart 2026 in loondienst werken. Dit betekent dat werkgevers hen arbeid mogen laten verrichten zonder dat ze hier een tewerkstellingsvergunning voor nodig hebben. De Raad van de Europese Unie heeft de regeling verlengd omdat de oorlog in Oekraïne nog niet voorbij is.

Dit meldt de Werkgeverslijn. De raad heeft de RTB met een jaar verlengd waardoor ontheemden uit Oekraïne een jaar langer in EU-lidstaten kunnen verblijven. Sinds 4 maart 2022 is de RTB ingesteld. Met de regeling hebben vluchtelingen uit Oekraïne in alle EU-lidstaten tijdelijk recht op opvang, medische zorg, werk en onderwijs.

Meldplicht UWV

Dit betekent dat werkgevers die Oekraïense vluchtelingen tot 4 maart 2026 arbeid in loondienst mogen laten verrichten zonder dat de werkgever hiervoor een tewerkstellingsvergunning nodig heeft. Wel geldt er een meldplicht voor de werkgever bij het UWV. De voorwaarden die nu gelden voor deze werknemers blijven vooralsnog hetzelfde.

Meer informatie over wanneer en onder welke voorwaarden een vluchteling uit Oekraïne mag werken in Nederland is hier te vinden op de site van de Rijksoverheid. Werkgevers kunnen nagaan of een persoon onder de RTB valt door het O-document of de sticker te controleren die is afgegeven door de IND.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster