Tijdens de energiecrisis hebben veel tuinders apparatuur voor actieve ontvochtiging aangeschaft. Zo kunnen ze schermdoeken en ramen langer dicht houden, waardoor minder warmte en CO2 verloren gaat. Systemen met warmteterugwinning besparen nog meer energie, zeker als de warmte wordt opgeslagen voor koude momenten. Deze systemen zijn duurder, maar kunnen interessant worden als de glastuinbouw straks fossielvrij wil zijn.
Tijdens de energiecrisis gingen ontvochtigingskasten zoals Drygair, Vifra en Van Wijk als warme broodjes over de toonbank. De kasten zijn mede zo populair omdat ze makkelijk inpasbaar zijn. Je zet ze neer, steekt de stekker in het stopcontact en het ontvochtigen begint, zonder te hoeven luchten of kieren in het scherm te trekken.
„Voor sommige teelten is dit een mooie oplossing, maar niet voor alle”, vertelt Feije de Zwart, onderzoeker bij WUR Glastuinbouw. Deze apparaten zetten de latente warmte uit het vocht direct om in voelbare warmte die aan de kaslucht wordt afgegeven. Soms komt die warmte goed van pas, soms ook niet. Bovendien is de verdeling van de uitgeworpen warme lucht niet altijd ideaal. „Het is efficiënter als de warmte wordt opgeslagen en ingezet op de momenten dat hij nodig is.”