De Unie van Waterschappen maakt zich zorgen over het beheer van verontreinigde gebieden en bufferstroken langs waterlopen waar geen mest of gewasbeschermingsmiddelen mag worden gebruikt. Een bufferstrook zonder gewas, plantengroei of met intensieve bodembewerking zorgt voor meer afspoeling naar het oppervlaktewater en daarmee voor een verslechtering van de waterkwaliteit, vinden de waterschappen.
Sinds 1 maart 2023 zijn bufferstroken verplicht, maar in de regels staat niets over het beheer van de stroken. Hierin schiet de regeling volgens de waterschappen tekort. Haalbaarheid van de uitvoering van het beleid is lastig en levert volgens de waterschappen veel discussie op. ’Dat vermindert het draagvlak voor een juiste uitvoering”, waarschuwt de Unie van Waterschappen (UvW) in een bericht namens de waterschappen met het oog op de behandeling van het onderwerp door de Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op woensdag 6 maart.
Per 1 januari 2024 zijn met nutriënten verontreinigde gebieden aangewezen. ’De maatregelen gaan over het verminderen van nitraat en niet over fosfor in het oppervlaktewater en dat is een gemis’. In een groot deel van Nederland is het fosforgehalte volgens de UvW boven de norm.