Vorige

Zantedeschia parteren met losstaande machine

Tekst

Dit jaar werken negen zantedeschiabedrijven met totaal twaalf nieuwe of aangepaste parteermachines van Total Systems. Het gaat om de nieuwe losstaande parteermachine. De enorme arbeidsbesparing en de uniforme partijen zijn een vooruitgang.

De parteermachine heeft grotere messenblokken dan de eerder ontwikkelde volautomatische parteermachine en werkt op luchtdruk. Vorig jaar werkten er vier zantedeschiakwekers met de nieuwe losstaande parteermachine en aan de hand van hun ervaringen heeft Total Systems de machines aangepast.

Verademing

Dick van Duin van J.S. Pennings de Bilt in Breezand werkte vorig jaar al met een aangeschafte machine en leende er een van een collega-kweker. Deze maand krijgt hij er twee machines bij. In 2,5 week tijd kan Van Duin het parteerwerk nu met twee mensen af in plaats van met elf mensen die het werk tot dan toe deden met 18 handmatige patatsnijders van 350 euro het stuk. Van Duin vindt de parteermachines organisatorisch gezien een verademing. Bij goede knollen, is 60-85 gaasbakken per persoon per werkdag mogelijk en fysiek vraagt het werk niks.

Nieuwe parteermanier

Total Systems ontwikkelde eerder een volautomatische parteermachine met messenblokken van een patatsnijder. Deze machine draait nog steeds bij een kweker. Omdat kwekers deze parteermethode als te ingewikkeld ervaarden en de matrijzen te klein waren voor de te parteren knollen ontwikkelde Total Systems vorig jaar een nieuwe parteermanier; een losstaande parteermachine met grotere messenblokken die op luchtdruk werkt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster