Vorige

Hagelschade: ‘Blad compleet tot moes’

Tekst
Beeld
VOF Dogterom

Verschillende percelen van bollenkwekers in Zuidwest Nederland zijn hard getroffen door hagel- en windschade. “Zo’n tweehonderd hectare op Goeree-Overflakkee is zwaar beschadigd”, zegt Jacob Jan Dogterom, voorzitter van de productcommissie tulp van KAVB en zelf kweker in Oude-Tonge. Ook op andere plekken in Nederland is door het weer schade ontstaan aan tulpenblad en -bloemen.

“We hadden hier betrekkelijk weinig verzopen tulpen in het Zuidwesten en dan nu dit”, zegt de kweker uit Oude-Tonge. Op Goeree ging het maandagavond en van maandag op dinsdag zwaar tekeer met hagel en storm. Zelf heeft Dogterom ook schade aan 30 hectare. Ook collega-kwekers Maliepaard in Stad aan ’t Haringvliet en zijn buurman Majoth Flower Bulbs zijn zwaar getroffen. Die laatste heeft zestig procent van zijn tulpen in het gebied liggen waar de hagel en wind overheen raasde, weet Dogterom. De kwekers zijn niet tegen deze schade verzekerd. Dat is duur en de kans op zulke extreme schade is klein. Wel spreiden de kwekers de risico’s op dit soort weersexcessen door verspreid op het eiland hun percelen te kiezen.

Plantgoed tot moes

Vooral het plantgoed heeft grote schade opgelopen. „Daar is het blad compleet tot moes geslagen.” Die zogenoemde ‘eenbladers’ geven geen productie meer; de bol groeit niet meer en geeft dus volgend jaar geen plantgoed. Dogterom: „Je haalt eruit wat je geplant hebt, een 4-tje. Want als je geen fabriek meer boven de grond hebt, dan heb je geen opbrengsten.”     

Ook bij de grote bollen is er schade bij de kwekers op Goeree-Flakkee. Daar staat dan wel een plant op met bladeren en een stengel, maar ook daar zijn soms de koppen eraf geknakt of is het blad beschadigd. Daar komt straks waarschijnlijk een kleinere bol uit. „Geen 12 maar een 11… de tijd zal het leren.” De kweker geeft aan dat de schade veel te vroeg in het seizoen komt; sommige soorten kan hij nu niet meer goed selecteren op virus. De schade betekent dat hij en de andere kwekers meer middelen moeten inzetten om te proberen ziek en zeer uit te de bollen te houden. Dogterom: „Ik denk dan meteen: ‘hoe gaan we dit in de toekomst doen als er middelen weg gaan vallen en dit nog eens gebeurt?’”  

Schademeldingen vooral uit het zuiden en midden

Vereinigte Hagel en AgriVer kregen veel meldingen binnen van schade in de akkerbouw en fruitteelt, met name vanuit het zuiden en midden van het land. Zo bleven ook bloembollenvelden in Flevoland niet ongedeerd. Er zijn bloemen geknakt. Een bollenkweker vertelt dat in sommige van zijn soorten dit voor dertig procent is gebeurd. „Die hangen nog aan het steeltje, maar wil je er wel af hebben.” Omdat de kopmachine die niet pakt, loopt hij daarom met een koppel mensen de duurdere soorten na.

De bollenkwekers hopen op droog en rustig weer de komende twee weken. Zo’n 15 tot 20 graden zou gewenst zijn. Dan verdrogen de geknakte bloemen en gaan ze niet smetten. Dogterom: „Liefst geen zeiknat weer, maar het moet ook geen warm weer worden, want dan schroeit alles weg.”

De voorzitter van de productcommissie tulp geeft aan dat het alles behalve een makkelijk jaar is voor bollenkwekers. „Het begon al niet makkelijk en toe nu toe is het nog steeds een uitdaging. Ik ben heel benieuwd wat voor bollen en hoeveel bollen we dit jaar boven gaan krijgen.”  

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster