Vorige

KAVB wil onderzoek Hoogheemraadschap

‘Sector onterecht beschuldigd in Volkskrant’

Beeld
shutterstock

De KAVB heeft het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gevraagd een diepgaand onderzoek in te stellen naar de bron van de vervuiling van het oppervlaktewater met het middel Dinoterb. Dit naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant waarin de bollensector als schuldige wordt aangewezen.

Het artikel van donderdag 7 maart meldt over de vondst van hoge concentraties van het verboden middel Dinoterb in het water van bollengebied in Noord-Holland. Het middel is sinds 1998 verboden. MOB (Mobilisation for the Environment) heeft de hoge concentraties gehaald uit openbare meetresultaten van watermonsters uit 2022 en 2023.

MOB heeft de dag voor verschijning van het artikel het HHNK gevraagd te gaan handhaven. Ook heeft ze de NVWA aangeschreven en GS van Noord-Holland. MOB denkt dat bollentelers het middel de afgelopen jaren nog hebben gebruikt. Via de lucht zou het middel dan niet alleen in hoge concentraties bijvoorbeeld in het meer in het aangrenzende natuurgebied (Zwanenwater bij Petten) zijn gekomen, een Natura 2000-gebied, maar overal in het Natura 2000-gebied. Dit bedreigt de wettelijke instandhoudingsdoelen van deze natuurgebieden waar Nederland aan moet voldoen op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen en de Kaderrichtlijn Water.

‘Middel nooit geleverd aan bollensector’

De KAVB zegt onaangenaam verrast te zijn over de overschriiding én over het artikel in de krant. ‘Allereerst omdat elke overschrijding in het oppervlaktewater van welk middel dan ook niet goed is, maar ten tweede omdat in dit geval onze sector ten onrechte lijkt te worden beschuldigd. Het middel Dinoterb is niet alleen al verboden sinds 1998 maar daarnaast is het middel nooit geleverd aan de bollensector. Na een rondje langs alle middelen leverende bedrijven wordt dit bevestigd’, aldus de KAVB.

Het lijkt er volgens de belangenbehartiger dus op dat de bloembollensector onterecht wordt beschuldigd. Dat doet volgens haar een hoop met de kwekers die elke dag bezig zijn met vermindering van middelengebruik. Ook hekelt ze het feit dat de redactie van de krant niet de moeite heeft genomen voor dit artikel te raden te gaan bij deskundigen in de bollensector.

In nummer 160 van Greenity stond een artikel met MOB-voorzitter Johan Vollenbroek (abonnement op Greenity Digitaal voor nodig).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster