Vorige

Roboltics exploiteert LaserWeeder

Tekst
Beeld
Fieldlab Bol

Uit de wens verder te verduurzamen hebben de gebroeders van den Berg van Boltha samen met Joop Bontje een nieuw bedrijf opgericht, Roboltics, waarin ze de 1,5 miljoen euro kostende LaserWeeder van Carbon Robotics hebben aangekocht. Middels loonwerk en verhuur wordt de machine ingezet in de strijd tegen onkruid.

Eind februari kreeg Roboltics de LaserWeeder geleverd en in maart draaide hij in de tulpen bij onder andere Van Haaster in Breezand, Ruiter Wever in Andijk en bij biologische tulpenteler John Huiberts in Sint-Maarten.

Roboltics focust zich in 2024 op drie gewassen in de bloembollenteelt; tulpen, lelies en calla’s. Keukenhof ondersteunt de opstartfase in de tulpen met het project Ondernemers in de lead. De LaserWeeder heeft in dit gewas in twee weken al veel meters gemaakt bij Van Haaster en wat minder bij Ruiter Wever omdat het land daar minder begaanbaar was.

De machine blijkt erg effectief tegen kleine onkruidjes in de eerste fase van de tulpenteelt, concludeert Joop Bontje, directeur van Roboltics. „Ook verwachten we een hogere oogstopbrengst als chemische middelen helemaal achterwege worden gelaten.” Iets wat ze de aankomende periode gaan beproeven in de lelies en calla’s. In deze gewassen wordt samengewerkt met onder andere Teeuwen, Kapiteyn en Boltha.

„De LaserWeeder wordt momenteel verhuurd aan een grote biologische groentekweker in Duitsland.” Na Pasen komt de LaserWeeder weer retour en wordt hij onder andere weer ingezet in de tulpen. 

Fieldlab Bol

Ook binnen Fieldlab Bol op het perceel bij John Huiberts is men volop bezig met onkruidbeheersing, vertelt projectleider Rob Brekelmans. Zo wordt er gemulchd net voor opkomst in verschillende gewassen, maar ook in bepaalde gewassen na opkomst. Daarbij worden de onkruiden van de wortel geslagen. Ook wordt in verschillende objecten meerdere keren op hetzelfde perceel met de wiedweg (Treffler) gewerkt en is er een bedekkingsproef met papierpulp ingezet bij tulp en narcis, tete a tete.

Met de Robot One van Pixelfarming Robotics zijn Huiberts en Ruiter-Wever aan de slag. Stef Ruiter gaat dit voorjaar werken met een nieuw model van de Robot One.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster