Vorige

Plasbokaal voor Nick van Zijl

Beeld
Boltha BV

Nick van Zijl verdiende de Plasbokaal 2023 voor zijn broeiresultaat met de lelie ‘Mercato’. Hij werd met zijn lelies eerste van 25 deelnemers aan de wedstrijd. De jury kende hem 9.70 punten van de 10 toe, omdat op 1 mei de soort al goed werd geraden en omdat de bos als mooist werd beoordeeld.

Van Zijl, exportmanager van Onings, kreeg de bokaal afgelopen zaterdag 3 juni bij verstek bij bollenkwekerij Boltha in Breezand, omdat hij zelf in het buitenland zat. Net als de andere 24 deelnemers kreeg Van Zijl in maart een krat ‘anonieme’ lelies om te broeien. Hij ging met zijn twee collega’s bij exporteur Onings, keurmeester Jeroen van Koppen en gepensioneerd keurmeester Anton Hermes, aan de slag om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen. „We hebben een hoop plantdata aangehouden om ervoor te zorgen dat ze zaterdag op hun best waren. Bij rijpe knoppen hebben we netjes om de knoppen gedaan om ze dicht te houden, alles om te zorgen dat ze zaterdag mooi waren. De takken zijn heel voorzichtig in vier veilingemmers vervoerd, in iedere hoek een tak. De hoesjes gingen eraf op donderdag 1 juni, met dus een winnende bos als resultaat.”

Opmerkelijk genoeg waren zowel Van Zijl als zijn twee companen niet in de gelegenheid zelf naar Breezand af te reizen. Van Zijl: „We hebben een delegatie gestuurd en we grapten van te voren al dat ze daar even de prijs op mochten halen. Dat gebeurde dus echt.” De uitreiking van de bokaal werd bijgewoond door de deelnemers en vakgenoten. Voorzitter Jaap Bond van de KAVB sprak een welkomswoord uit.

De Plas

De Plasbokaal is vernoemd naar leliekwekerij De Plas B.V. van wijlen Joop van Veen, die het lelie-evenement zo’n 25 jaar organiseerde. Aanvankelijk in Noorden, waar de kwekerij zat. In 2017 stopte de kwekerij daar en stopte ook het evenement, nadat de lelieshow al verschillende jaren op diverse locaties werd gehouden. De show is ontstaan als uitdaging voor medewerkers en collega-kwekers, om van één soort de mooiste lelie te broeien. Bij de uitreiking presenteerden veredelaars ook een deel van het sortiment en noviteiten, waardoor het een grote lelieshow werd. Die handschoen is dit jaar weer opgepakt door Boltha in Breezand. Veredelaars en broeiers lieten een aantal vazen met lelies aan het vakpubliek zien.

De ‘Mercato’ is tijdens de Dutch Lily Days die dinsdag van start gaan onder ander te zien bij Onings op het bedrijf in Poeldijk.

De witte LA-hybride ’Mercato’, veredeld door Gebr. Vletter en Den Haan

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster