Vorige

Minimaal 20% minder sierteeltproductie door nieuwe gewasbeschermingsregels

Beeld
Vakblad Bloemisterij

De Europese productie van groenten, fruit, bloemen en planten wordt ernstig geraakt door het aangekondigde gewasbeschermingsbeleid van de Europese Commissie. Invoering van de Verordening Duurzaam Gebruik Gewasbeschermingsmiddelen (SUR) bovenop bestaande regels resulteert naar verwachting in 20 procent minder groente- en fruitproductie in Nederlandse kassen en raakt daarmee de voedselsoevereiniteit. In de sierteelt kunnen de oogstverliezen zelfs nog hoger uitvallen. Bovendien ontstaat een groot risico dat voor een aanzienlijk aantal ziekten en plagen niet of nauwelijks middelen beschikbaar blijven om deze tijdig en effectief te bestrijden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR). 

De doelen van Eurocommissaris Frans Timmermans, voorgesteld in de SUR als onderdeel van de Green Deal, zullen naar waarschijnlijkheid leiden tot 20 procent minder groente en fruit vanuit onze Hollandse kassen. Het opbrengstverlies in de sierteelt kan zelfs nog groter worden vanwege mondiale kwaliteitseisen. Het beleid raakt niet alleen de bedekte teelten in Nederland, maar heeft grote impact op alle teelten, zowel binnen- als buitenteelten, in heel Europa. 

Bovendien is het nog maar de vraag of dit wetsvoorstel de duurzaamheid ten goede komt. De impact van de productie wordt op deze manier verplaatst naar landen buiten Europa. Netto zal de globale land- en tuinbouwproductie daardoor niet groener worden.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland: „Als bedekte teelten in innovatieve kassen al met zodanige grote verliezen worden geconfronteerd, waar men de mogelijkheid heeft om aan veel meer knoppen te draaien, wat betekent dit dan wel niet voor de open teelten zoals fruitteelt en tulpen? De meeste sectoren hebben nu al weinig mogelijkheden om hun planten gezond te houden en dit wordt door dit beleid alleen maar minder.” Daarnaast kunnen telers onmogelijk anticiperen op opbrengstverliezen in deze orde van grootte. Dergelijke grote fluctuaties maken het voor ondernemers erg moeilijk al dan niet onmogelijk om tot een sluitende business case te komen en dus te produceren. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster