Vorige

Natuurherstelwet in ijskast

Beeld
Hortipoint

Voorzitter België van de Europese Unie heeft de natuurherstelwet afgelopen weekeinde in de ijskast gezet, omdat de wet het naar alle verwachting niet zou halen. Onduidelijk is waneer en of de wet die regelt dat natuurgebieden in slechte staat vanaf 2030 hersteld worden weer op tafel komt in Brussel.

Vanaf 2030 zou de 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn, aangepakt moeten worden. In 2050 moet er voor 90 procent een herstelplan zijn, was de opzet van de wet. Het gaat om Natura 2000-gebieden en om gewone bossen of veengebieden en op landbouwgrond moest de biodiversiteit worden uitgebreid. De agrarische sector voerde een intensieve lobby tegen de wet uit het vergroeningsplan van toenmalig eurocommissaris Frans Timmermans.

De afgezwakte wet is nu voorlopig van tafel, omdat bij een te groot deel van de lidstaten van de Europese Unie draagvlak mist. Ook Nederland zou tegenstemmen. Polen, Italië en Zweden gaven eerder aan tegen te stemmen en in de week voor de stemming gaf Hongarije aan tegen de wet te zijn. Oostenrijk en België wilden zich onthouden van stemming en zo verdampte de steun voor de wet.

LTO vreesde dat het platteland op slot zou raken als de wet van kracht zou worden, omdat land- en tuinbouw in de buurt van Natura2000-en andere natuurgebieden aan banden zou worden gelegd.  

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster