Vorige

Naktuinbouw wil risicogerichter gaan keuren

Naktuinbouw is aangewezen om als onafhankelijke kwaliteitsdienst de wet- en regelgeving betreffende goed, gezond en betrouwbaar teeltmateriaal uit te voeren. Gehanteerde methoden, systemen en tarieven worden nauw overlegd en afgestemd met het bedrijfsleven. Dat gebeurt ook voor risicogericht keuren waar de organisatie in de toekomst meer naar toe wil.   

Naktuinbouw bestaat dit jaar 80 jaar. Een momentum waarbij de organisatie liever vooruit dan achteruit kijkt. „Als je 80 jaar bestaat is de verleiding groot om terug te blikken, maar we zitten in een sector die liever vooruitkijkt. Die doorlopend bezig is oplossingen te vinden voor problemen die zich aandienen. Uiteraard met de kennis en ervaring die in het verleden is opgebouwd”, licht directeur John van Ruiten toe. Sinds juni 2021 vormt hij samen Stef Schuijt het directieteam van de kwaliteitsdienst.      

John van Ruiten en Stef Schuijt

Tijd voor een koerswijziging?

Van Ruiten: „We zijn al 80 jaar bezig met het waarborgen van goed en betrouwbaar teeltmateriaal. En dat wordt alleen maar belangrijker. Het aantal uitdagingen op de wereldmarkt wordt groter. De beoordelingen van vooral fytosanitaire waarborgen worden steeds inhoudelijker. Landen en continenten willen hun eco- en teeltsystemen meer beschermen tegen nieuwe ziekten en plagen. Het aantal voorschriften verandert de laatste jaren razendsnel resulterend in een grotere mate van bescherming, strengere eisen en intensievere beoordelingen.”

Wat is een speerpunt voor de toekomst?

Schuijt: „De komende jaren willen we risicogericht keuren verwerken in ons keuringsprogramma. Dit houdt in dat we heel gericht te werk gaan en op basis van risico’s op ziekten bij bedrijven keuren. In de tijd kan de focus op iets anders komen te liggen. Dit houdt in dat we continu moeten weten waar er risico’s in de sector en de internationale afzet liggen.”

Lees het volledige interview in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 47. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster