Vorige

KVK: ’Detailhandel enige sector met toename aantal starters’

Beeld
Shutterstock

In het eerste kwartaal van 2024 is een verdere toename van het aantal stoppers en faillissementen te zien, terwijl het aantal startende ondernemers blijft afnemen. De detailhandel is de enige sector waar een toename van het aantal starters te zien is. Dat blijkt uit het Kamer van Koophandel (KVK) Trendrapport Q1 2024.

Het aantal stoppers en faillissementen in Q1 2024 ligt op circa 44.590 en 1.000, dat zijn stijgingen van 1,4% en 23% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Er waren 72.000 nieuwe vestigingen in het eerste kwartaal van dit jaar, dat waren er in dezelfde periode vorig jaar 7,2% meer, namelijk 78.000. In totaal stonden er eind Q1 2.542.873 bedrijven ingeschreven in het KVK Handelsregister. Een stijging van 3,6% t.o.v. Q1 2023. Voor het derde jaar op rij signaleert KVK een daling van het aantal starters. Ook het aantal stoppers heeft al drie kwartalen op een rij een stijgende lijn, al nam het aantal stoppers in de vorige twee kwartalen sterker toe.

„De groei van het aantal bedrijven neemt weliswaar af, maar netto is er nog altijd een toename te zien. Dat is een opvallende trend, die veel sterker is dan de bevolkingsgroei in Nederland. Nederland lijkt dus toch nog steeds ondernemender te worden”, zegt Erik Stam hoogleraar strategie, organisatie en ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht.

Starters toegenomen in detailhandel

De enige sector waar het aantal starters is toegenomen is de detailhandel (+6%) in vergelijking met Q1 2023. Het aantal starters per 1.000 vestigingen lag in deze branche met 42,2 ook hoog, terwijl er 25,6 stoppers per 1.000 vestigingen waren. In totaal waren er in deze sector in het afgelopen kwartaal 11.347 starters en 6.875 stoppers. Deze beweging binnen de detailhandel vindt vooral plaats in webwinkels. 

„We zagen tijdens corona een enorme stijging van het aantal webwinkels. Corona is op meerdere fronten een aanjager van digitalisering geweest. Die groei is na corona weliswaar behoorlijk afgenomen, maar in het afgelopen jaar ging de trend weer omhoog, met het op een na hoogste aantal startende webwinkels ooit. We zien het aantal winkels in de straat afnemen, maar op de digitale snelweg toenemen”, zegt Erik Stam.

 In Q1 2024 is het aantal startende webwinkels met 13% gestegen ten opzichte van Q1 2023. Opvallend is dat deze webwinkels vaak worden opgezet door jonge ondernemers. Bijna de helft (48%) van de webwinkels wordt opgezet door mensen van 25 jaar of jonger. Ter vergelijking, de gemiddelde leeftijd van alle ondernemers is 45 jaar. Startende ondernemers zijn gemiddeld 34 jaar oud.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster