Bekend is dat glastuinbouwbedrijven via de onbalansregeling soms hun warmtekrachtinstallatie (WKK) aanzetten terwijl ze zelf geen warmtebehoefte hebben op dat moment. Nu is daar niets mee aan de hand als de warmte in de buffertank wordt opgeslagen en later wordt benut. Bij lege kassen ligt de situatie anders, zo meldt Omgevingsdienst Haaglanden. Dan is het strafbaar.
Door de actuele energiesituatie, is het – helaas – bekend dat bedrijven hun kas leeg laten liggen, aldus de Omgevingsdienst. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de kas leegstaat maar toch wordt verwarmd om de WKK in bedrijf te kunnen hebben voor de terugleververgoeding van de opgewekte stroom. Dit betreft dan volgens de Omgevingsdienst een overtreding van het Activiteitenbesluit (het niet nuttig gebruiken van de warmte). Ze kan daar bestuursrechtelijk of strafrechtelijk tegen optreden. Het vorstvrij houden van de kas staat hier los van.
Definitie
De formele definitie van een stookinstallatie in het Activiteitenbesluit is: een technische eenheid waarin brandstoffen worden geoxideerd ten einde de aldus opgewekte warmte te gebruiken. Dit houdt in dat een brandstof wordt verbrand en de vrijkomende energie te gebruiken om bijvoorbeeld warm water of stoom te maken. Bij motoren en turbines wordt de vrijkomende warmte omgezet in mechanische arbeid. Ook kan de warmte nuttig gebruikt worden om geurstoffen en koolwaterstoffen te verbranden.