Vorige

Porta Nova hoogst genoteerde sierteeltkwekerij

Enza Zaden hoogst genoteerde bedrijf in Hillenraad 100

Beeld
Hillenraad 100

In de editie 2022 van de Hillenraad 100 is groenteveredelaar Enza Zaden bovenaan geëindigd. Rozenkwekerij Porta Nova was met plek 15 het hoogste genoteerde sierteeltbedrijf. In de tweejaarlijkse ranking van de 100 meest toonaangevende bedrijven in het tuinbouwcluster waren themaprijzen voor Floral Trade Group, ISO Group en Best Fresh.

Het dertienkoppige Expertcomité van de Hillenraad100 roemt de innovatiekracht van Enza Zaden, de focus op technologie én markt en de internationale groei. Uit het juryrapport: “Enza heeft een ijzersterke positie en ligt vol op koers om blijvend bij te dragen aan betere en gezondere voeding voor de wereldbevolking.”

Top 100

Groenteveredelaar Enza Zaden eindigde in 2019, de voorlaatste editie van de Hillenraad 100, op plek 4. De top drie van editie 2022 bestond verder uit Koppert (plek 2, net als in 2019) en tomatenkwekerij Agro Care.

De Hillenraad 100 rankt de meest toonaangevende ondernemingen in het kennis en kapitaalintensieve (glas)tuinbouwcluster. De lijst brengt het volledige cluster in beeld, verdeeld over zeven segmenten. De nieuwe Hillenraad 100 telt in totaal veertien nieuwkomers. Daarnaast groeiden drie bedrijven door naar de categorie 500+, ondernemingen met meer dan 500 miljoen euro omzet.

De gezamenlijke omzet van de top 100 is ten opzichte van 2019 met 17,5% gestegen naar 12,43 miljard euro. Ook internationalisering is een duidelijke trend, de top 100 heeft gezamenlijk inmiddels 433 buitenlandse vestigingen. De top 100 biedt werkgelegenheid aan ruim 58.000 mensen.

Porta Nova op plek 15

Rozenkwekerij Porta Nova is de hoogste genoteerde sierteeltkwekerij met plek 15. In editie 2019 behaalde de kwekerij uit Waddinxveen plek 36 en in 2017 plek 46. De jury verklaart die stijging in de ranking in haar rapport: „Porta Nova verlegt volgens haar in alles de grens: in teelt, klimaat, technologie, data, organisatie, marketing, en natuurlijk ook in verkoop om de geleverde teeltprestatie in klinkende munt om te zetten. De rozenkweker maakt gebruik van een oogstassistent, een robot die met een laser precies aanwijst welke roos geknipt mag worden. Een innovatieve bijdrage aan de productiviteit, kwaliteit, voorspelbaarheid én arbeidsbesparing. Porta Nova heeft bovendien het ultieme doel om een roos te telen met de laagste carbonfootprint per steel. Door over te stappen op deels gasloze verwarming en efficiënte ledverlichting kan deze roos op dit vlak dan wedijveren met de luchtvrachtroos uit Afrika.”

Drie themaprijzen

De BDO Themaprijs Familiebedrijf van het Jaar 2022 ging naar Floral Trade Group. Dit familiebedrijf groeit door overnames van kleinschalige bedrijven en weet daarbij volgens de jury de cultuur en het karakter van het familiebedrijf te behouden. De NPM Capital Wendbaarheidsprijs werd overhandigd aan ISO Group omdat deze leverancier van onder meer stekrobots blijk heeft gegeven van enorme wendbaarheid. Door slimme allianties met andere leveranciers en door goed marktonderzoek weet het bedrijf ook andere markten aan te boren. De Maatschappij Dichtbij Prijs, gesponsord voor Venéco, is uitgereikt aan Best Fresh. De Foundation van groentenhandelaar Best Fresh ondersteunt als ANBI-stichting goede doelen, maar initieert ook zelf projecten. De maatschappelijke betrokkenheid is daarmee goed verankerd in de onderneming.

Oproep tot collectiviteit

De Hillenraad 100 werd vrijdag 4 november in het Kunstmuseum Den Haag bekendgemaakt. Vanwege de uitdagingen waar de sector voor staat was gekozen voor een inhoudelijke bijeenkomst voor de bekendmaking: de Hillenraad Horti Convention. Centraal thema daarbij was het dilemma tussen individualiteit en collectiviteit. Socioloog Frits Spangenberg riep in zijn voordracht de aanwezigen op om de kracht van het collectief te hervinden. Een groep van tien ondernemers is inmiddels met elkaar in gesprek over een toekomstbestendige tuinbouw. Zij praten over de belangrijkste duurzaamheidsvraagstukken van dit moment: energietransitie, CO2-reductie, bestrijdingsmiddelengebruik en arbeidsmigrantenhuisvesting.

De waarde van de Hillenraad100 is, naast het onderzoek door Hillenraad Partners, in belangrijke mate te danken aan de inbreng van het Expertcomité. Al sinds 2003 monitort  Hillenraad100 ontwikkelingen in het Nederlandse horti-cluster.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster