Vorige

Drukker in winkelstraten, maar niveau van voor corona nog lang niet bereikt

Beeld
Shutterstock

Het lijkt weer drukker in de winkelstraten, zeker in de grote steden. Maar is het weer net zo druk als voor corona? Metingen van onderzoeksbureau Locatus geven aan dat dit niet zo is. Zijn we gewoon niet meer gewend aan de drukte van voor corona?

Al bijna 20 jaar voert Locatus passantentellingen uit in 125 winkelgebieden in Nederland en in 30 in België. Vanaf de start van de tellingen in 2004 tot 2019 zag het onderzoeksbureau het aantal bezoekers van winkelgebieden elk jaar iets teruglopen. Tot er in uiteindelijk 22% minder mensen kwamen in 2019 dan in 2004. 

Met de uitbraak van corona zakten deze passantenaantallen dramatisch terug. In periodes met een lockdown lagen de passanten in de belangrijkste winkelstraten van Nederland nog slechts op 10 à 15% van de aantallen van voor corona. In zowel 2020 als 2021 heeft Locatus ook tellingen uitgevoerd, maar dan alleen op momenten dat winkels gewoon open mochten. De enige beperkingen tijdens de tellingen waren het dragen van mondkapjes, het afstand houden en een maximum aantal bezoekers per winkel. 

Einde corona

‘Na twee jaar corona kunnen we – sinds het voorjaar van 2022 – eindelijk weer zonder al te veel beperkingen winkelen en uitgaan. We merken dat echter nog maar zeer beperkt in onze winkelstraten. Logischerwijs was te verwachten dat wij na twee jaar corona ons gewone gedrag weer zouden oppakken en wij weer als vanouds zouden gaan shoppen. Wij zien dat echter maar zeer beperkt terug in de tellingen van 2022’, zegt Gertjan Slob, directeur Onderzoek bij Locatus. ‘Er is zeker sprake van enig herstel, maar nog steeds liggen de bezoekersaantallen op slechts 59% van de aantallen voor corona. Dat is dus een toename van de bezoekersaantallen met 8% ten opzichte van vorig jaar.’

Grootste herstel in grote steden

Was tijdens corona de grootste daling te zien in de grootste centra, dan zijn dit ook de centra met de sterkste groei na corona. Zo steeg het bezoekersaantal in Amsterdam met 46% en in Utrecht met 38%. Het sterkste herstel was in Breda, daar steeg het aantal bezoekers dit jaar met 54%.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster